Na hlavný obsah

Volebná abeceda: Chyby pri vypĺňaní hlasovacích lístkov

Aké sú najčastejšie chyby voličov?

Volebná abeceda: Chyby pri vypĺňaní hlasovacích lístkov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Okrskové volebné komisie sa stretávajú aj so zle vyplnenými hlasovacími lístkami. V mnohých prípadoch sa preto stane, že hlas voliča je neplatný. Aké sú najčastejšie chyby voličov a čo majú robiť, ak sa pomýlia, to je téma ďalšej časti Volebnej abecedy.

Na každom hlasovacom lístku, ktorý volič dostane, bude názov politickej strany, hnutia alebo koalície a tiež mená všetkých kandidátov. Ich poradie si určovali strany.

Hlas volič odovzdáva tak, že hlasovací lístok s názvom politickej strany, hnutia alebo koalície vloží do obálky.

Pozrite si volebný manuál RTVS:

Zakrúžkovať môže aj štyroch kandidátov. Krúžkuje sa ich poradové číslo, nie meno. „Môže sa stať, že je zakrúžkovaných viac kandidátov, ako je možné podľa zákona. Objavujú sa rôzne úpravy hlasovacích lístkov, dopisujú sa mená atď. Tu treba povedať, že toto nemá význam pre samotné sčítavanie hlasov,“ uviedol predseda štátnej komisie pre voľby Ladislav Orosz.

V prípade, ak volič upraví hlasovací lístok v rozpore so zákonom, napríklad tak, že naň dopíše mená, volebná komisia aj napriek tomu hlas politickej strane, hnutiu alebo koalícii pridelí.

Ak sa volič pri vypĺňaní pomýli, volebná komisia mu dá ďalšie hlasovacie lístky. Chybne vyplnené lístky vhodí do nádoby spolu s tými, ktoré nepoužil.

Hlas voliča bude neplatný, ak odovzdá prázdnu obálku, alebo v nej bude viac ako jeden hlasovací lístok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko