Na hlavný obsah

Volebná abeceda: Ďalšie možnosti voľby

Ako si vybavíte hlasovací preukaz?

Volebná abeceda: Ďalšie možnosti voľby
Ľudia hlasujú vo voľbách. Foto: TASR

Hlasovať v septembrových voľbách do Národnej rady SR môžu aj tí, ktorí v deň volieb nebudú doma, ale napríklad v zahraničí. Ďalšie možnosti voľby sú témou aktuálnej Volebnej abecedy.

Hlasovať v predčasných parlamentných voľbách môžu voliči v mieste svojho trvalého bydliska. Ak volič vie, že v deň volieb, teda 30. septembra, bude na Slovensku, ale mimo svojho trvalého bydliska, musí si vybaviť hlasovací preukaz.

Hlasovací preukaz si môže vybaviť každý volič v obci svojho trvalého pobytu. Buď si ho vyžiada osobne, písomne alebo emailom, radí riaditeľka odboru volieb a referenda Eva Chmelová.

Pozrite si volebný manuál RTVS:

Vybaviť si hlasovací preukaz môžu voliči, vzhľadom na aktuálny dátum, už len osobne. Čas majú najneskôr do 29. septembra, počas úradných hodín obce. Čas na vybavenie preukazu listom alebo emailom mali voliči najneskôr do 8. septembra, osobne na úrade je táto lehota posunutá na 29. september.

Na žiadosť o hlasovací preukaz nesmú voliči zabudnúť napísať meno a priezvisko, rodné číslo, adresu trvalého bydliska, ako aj adresu, kam má byť hlasovací preukaz doručený. Pošta im ho doručí do vlastných rúk.

V prípade, že volič svoj hlasovací preukaz stratí, obec mu nový nevydá. Volebná komisia by totiž nevedela overiť, ak by niekto neoprávnene hlasoval na viacerých miestach.

O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo takmer 73-tisíc voličov. Čas na hlasovanie majú do 29. septembra do 12-tej hodiny. To je termín, dokedy musí byť ich obálka s hlasovacím lístkom v podateľni ministerstva vnútra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko