Na hlavný obsah

Volebná abeceda: Grafy rozdelenia parlamentných mandátov

Na prerozdelenie mandátov slúži vzorec.

Volebná abeceda: Grafy rozdelenia parlamentných mandátov
Ilustračný obrázok. Foto: TASR/Martin Baumann

Koľko ľudí vo voľbách dá politickým stranám dôveru sa prejaví aj na počte jednotlivých mandátov v Národnej rade. Parlament má 150 poslancov. Viac o tom, ako sa prerozdeľujú poslanecké mandáty povie ďalší diel Volebnej abecedy.

Na posledných voľbách do národnej rady v roku 2020 sa zúčastnilo takmer 66 percent voličov. Najviac hlasov vtedy získalo Oľano, do parlamentu sa tak od nich dostalo 53 poslancov. Nasledoval Smer, ktorý dostal v národnej rade 38 stoličiek. Sme rodina a ĽSNS majú po 17 mandátov, SaS 13 a Za ľudí 12.

Pozrite si volebný manuál RTVS:

Nárok na miesto v národnej rade má každá strana, ktorá vo voľbách získala najmenej 5 percent hlasov. Koalícia zložená z dvoch, alebo troch politických strán na vstup do parlamentu potrebuje najmenej 7 percent hlasov. Ak sú v koalícii štyri, alebo viac strán, musí získať aspoň 10 percent hlasov. Mandáty v parlamente sa rozdeľujú podľa toho, koľko hlasov voličov strany získali.

„Ten proces je trošku zložitejší. Máme o tom zákon, ktorý rozpráva, že všetky strany, ktoré sa dostali do parlamentu, tak sa zoberie celý počet tých hlasov. Všetky tie hlasy, ktoré tieto strany získali, teda všetky hlasy voličov sa spočítajú a toto číslo sa vydelí číslom 151,“ priblížil Michal Mislovič, analytik agentúry Median SK.

Vznikne takzvané republikové číslo, na základe ktorého sa stranám prideľujú miesta v parlamente podľa počtu získaných hlasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko