Na hlavný obsah

Volebná abeceda: Hlasovacie lístky

Ako budú vyzerať hlasovacie lístky?

Volebná abeceda: Hlasovacie lístky
Na ilustračnej snímke hlasovacie lístky. Foto: RTVS

Voliči si v najbližších parlamentných voľbách budú vyberať z 25 politických strán, hnutí a koalícií. Ako budú vyzerať hlasovacie lístky si ukážeme a povieme v novej časti Volebnej abecedy.

Ak do volieb žiadna z kandidujúcich politických strán neodstúpi, každý volič pri vstupe do volebnej miestnosti dostane 25 hlasovacích lístkov.

Každý hlasovací lístok bude označený úradnou pečiatkou a bude na ňom uvedený názov kandidujúcej politickej strany, hnutia alebo koalície, a mená kandidátov.

Pozrite si volebný manuál RTVS:

Volič si vyberie jeden hlasovací lístok s názvom strany, ktorej sa rozhodol odovzdať svoj hlas.

Ak volič uprednostňuje aj konkrétnych kandidátov z preferovanej politickej strany, môže zakrúžkovať aj ich poradové čísla. Označiť môže najviac štyroch kandidátov.

„Zakrúžkuje poradové číslo príslušného kandidáta a tým pridelí prednostný hlas. Keby zakrúžkoval viac ako štyroch, tak sa nebudú počítať jeho prednostné hlasy, takže najviac štyroch,“ upozorňuje predseda štátnej komisie pre voľby Ladislav Orosz.

Obálku s hlasovacím lístkom musí volič vhodiť do volebnej schránky. Zvyšné hlasovacie lístky treba vyhodiť. Ak ich volič vynesie von z volebnej miestnosti, hrozí mu pokuta 33 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko