Na hlavný obsah

Volebná abeceda: Informácie zo štátnej volebnej komisie

Na priebeh volieb v každom okrsku, dohliadajú príslušné volebné komisie.

Volebná abeceda: Informácie zo štátnej volebnej komisie
Na snímke okrsková volebná komisia. Foto: TASR/Ján Krošlák

Monitorovanie prípadných incidentov počas hlasovania aj to, či budú niektoré volebné miestnosti otvorené dlhšie. Informácie zo Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán je ďalšia téma Volebnej abecedy.

Na priebeh volieb v každom okrsku, dohliadajú príslušné volebné komisie. Ich činnosť zas kontroluje Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Okrem toho tiež pravidelne informuje verejnosť o priebehu volieb na celom Slovensku.

Pozrite si volebný manuál RTVS:

Ak musí volebná komisia pre narušenie priebehu volieb počas dňa zatvoriť volebnú miestnosť, o rovnaký čas musí byť aj dlhšie otvorená. Predlžuje sa aj moratórium.

„Štátna komisia predovšetkým dohliada na činnosť okrskových komisií, spolupracuje so štatistickým úradom pri zabezpečovaní elektronického sčítavania hlasov no a v konečnom dôsledku schvaľuje zápisnicu o voľbách a zvoleným kandidátom vydáva osvedčenia,“ priblížil predseda štátnej komisie pre voľby Ladislav Orosz.

Štátna volebná komisia sa už aj pred voľbami zaoberá podnetmi od občanov. Týkajú sa predovšetkým porušovania predpisov počas volebnej kampane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko