Na hlavný obsah

Volebná abeceda: Jednokolové voľby

Dvojkolové voľby sú napríklad pri voľbe prezidenta Slovenskej republiky.

Volebná abeceda: Jednokolové voľby
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Hlasovať v predčasných parlamentných voľbách budeme presne o dva týždne. Koľko percent potrebujú strany, hnutia či koalície na to, aby mali zastúpenie v Národnej rade SR, si povieme v dnešnej (16. 9.) téme Volebnej abecedy.

Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky sa budú konať v sobotu 30. septembra. Budú jednokolové, to znamená, že k volebným urnám pristúpime iba raz. Rovnako, teda len v jedných voľbách, voliči hlasovali aj minulý rok vo voľbách do obecných samospráv.

Okrem jednokolových volieb sa na Slovensku uplatňujú aj dvojkolové voľby. Tie sú napríklad pri voľbe prezidenta Slovenskej republiky. V prvom kole si voliči vyberajú zo všetkých prihlásených kandidátov a v druhom kole len z dvoch najúspešnejších. Systém voľby je väčšinový.

Pozrite si volebný manuál RTVS:

Aby sa strany, hnutia alebo koalícia dostali do parlamentu, potrebujú získať určitý počet hlasov. Politická strana alebo hnutie potrebuje najmenej 5 percent hlasov.

„V tomto prípade máme jednu koalíciu, ktorá je zložená z troch politických strán a tieto, ak chcú mať zastúpenie v parlamente, musia získať najmenej 7 percent hlasov voličov,“ uviedla riaditeľka odboru volieb Eva Chmelová.

Ak by koalíciu tvorili viac ako tri politické strany, na získanie zastúpenia v národnej rade by potrebovala aspoň 10 percent hlasov voličov. Vládu po predčasných parlamentných voľbách najčastejšie zostavuje tá politická strana, hnutie, alebo koalícia, ktorá vo voľbách získa najviac hlasov voličov. Nie je to však pravidlo.

Koľko strán bude po voľbách tvoriť vládnu koalíciu, nie je dané. Politické strany však musia mať v parlamente nadpolovičnú väčšinu poslancov. Po voľbách do národnej rady v roku 2020 vládla štvorkoalícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko