Na hlavný obsah

Volebná abeceda: Moratórium

Volebné moratórium začne platiť 28. septembra, teda dva dni pred voľbami.

Volebná abeceda: Moratórium
Ilustračná snímka voliča vhadzujúceho hlasovací lístok do volebnej urny. Foto: RTVS

Volebné moratórium začne platiť 28. septembra, teda dva dni pred voľbami. Čo sa počas neho zakazuje a aká pokuta za porušenie volebného moratória hrozí, o tom si povieme v ďalšej časti Volebnej abecedy.

V posledných voľbách do Národnej rady SR sa volebné moratórium začalo dva týždne pred hlasovaním. Zákon sa rok po voľbách zmenil a dnes sa moratórium začína 48 hodín pred volebným dňom.

Počas volebného moratória majú politické strany zakázanú akúkoľvek vlastnú propagáciu. Zakazuje sa aj politická reklama a sponzorované príspevky na sociálnych sieťach. „Zároveň sa nesmú zverejniť prieskumy verejnej mienky. To znamená, že o polnoci 28. septembra sa končí akákoľvek propagácia,“ vysvetlil politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov.

Pozrite si ďalšiu časť Volebnej abecedy:

Moratórium trvá až do zatvorenia volebných miestností. To znamená, že ak sú volebné miestnosti v niektorých regiónoch pre komplikácie otvorené dlhšie, aj volebné moratórium bude trvať dlhšie.

Za porušenie moratória hrozí politickým stranám pokuta od 30-tisíc do 300-tisíc eur. Ak poruší volebné moratórium fyzická osoba, môže dostať pokutu od 300 do 30-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko