Na hlavný obsah

Vreckové pre deti je dôležitá súčasť ich života, osvoja si systém výplat a naučia sa hospodáriť, tvrdia psychológovia

Neodporúčajú však dávať deťom peniaze za dobré známky.

Vreckové pre deti je dôležitá súčasť ich života, osvoja si systém výplat a naučia sa hospodáriť, tvrdia psychológovia
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: Unsplash

Sú rodičia, ktorí dávajú svojim deťom vreckové. Je však vhodné to robiť tak, aby sme ich pritom naučili aj hospodáriť. Podľa psychológov je kľúčom k úspechu pravidelnosť. Pre mladšie deti je ľahšie naučiť sa hospodáriť s peniazmi vtedy, keď dostávajú vreckové raz za týždeň. Už prvák je zvyčajne schopný obhospodáriť pár vlastných drobných.

Neskôr, pri starších deťoch, rodičia môžu tento interval dostávania vreckového predĺžiť. Aby sa deti naučili svoje náklady plánovať. Osvoja si v predstihu systém výplat, keďže dospelí dostávajú zárobok iba raz do mesiaca. Výška vreckového by sa mala odvíjať jednak od účelu týchto peňazí, ale aj od finančnej situácie rodiny.

Psychológovia neodporúčajú dávať deťom peniaze za dobré známky alebo za pomoc v domácnosti. Vreckové má byť obnos peňazí fixnej výšky, ktoré dostáva pravidelne. Za extra prácu, ako je napríklad povysávanie auta alebo pomoc v záhrade u babky, môže byť extra pláca.

Prvý účet tínedžerov

Dieťa v tínedžerskom veku už podľa odborníkov z Partners Group SK určite môže mať svoj prvý účet. Dôležitejšie ako super vyzerajúca karta je však nastavenie účtu. Napríklad niektoré banky ponúkajú k detskému účtu alebo karte poistenie straty dokladov a osobných vecí, prípadne aj úrazové poistenie. Partners Group SK odporúča vybrať si taký účet, kde nielen vedenie účtu, ale aj platby v obchode a výbery z bankomatu, sú bezplatné.

Dieťaťu treba od začiatku vysvetliť účel založenia účtu. To znamená, prečo má mať svoj účet a ako ho používať. A nie v akej banke ho založiť, prípadne podľa toho, ktorá banka má akú reklamu.

Podľa odborníkov treba dieťa naučiť základné princípy finančnej gramotnosti, ako je zostavenie a stráženie si osobného rozpočtu, naučiť sa šetriť, vedieť si zrátať koľko a na čo potrebuje a naučiť sa plánovať so svojimi financiami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika