Na hlavný obsah

Za vstup do Benátok si budú turisti od jari zrejme platiť. Chcú tým regulovať množstvo jednodňových návštevníkov

Viacerí túto iniciatívu označujú za priekopnícku.

Za vstup do Benátok si budú turisti od jari zrejme platiť. Chcú tým regulovať množstvo jednodňových návštevníkov
Ilustračná snímka Benátok. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Benátky na jar budúceho roka spustia skúšobnú prevádzku systému predaja vstupeniek. Turisti za jednodňový vstup do historického talianskeho mesta zaplatia päť eur, uviedli v utorok(5. 9.) miestne úrady. Informovala o tom agentúra AFP.

„Regulácia množstva turistov počas istých období je nevyhnutnosťou. No neznamená uzatvorenie mesta,“ vyhlásil starosta Benátok Luigi Brugnaro. Dodal, že mesto zostáva vždy otvorené pre všetkých. Simone Venturini, člen mestskej rady pre oblasť turizmu, túto iniciatívu označil za priekopnícku.

Podľa Venturiniho nejde o zisk, pretože cena vstupenky pokrýva iba náklady vznikajúce v súvislosti s turizmom. „Snažíme sa nájsť rovnováhu medzi právami ľudí, ktorí tu žijú, pracujú a študujú a ľudí, ktorí naše mesto navštevujú,“ dodal.

Vstupenky si budú musieť zakúpiť iba turisti, ktorí v meste neprenocujú. Oslobodení od tejto povinnosti budú obyvatelia mesta, študenti, ľudia dochádzajúci za prácou a deti do 14 rokov. Od poplatku zrejme oslobodia aj obyvateľov Benátska, no môže sa stať, že si tiež budú musieť rezervovať vstupenky.

Benátkam hrozí nenávratné poškodenie

Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) koncom júla odporučila zaradiť Benátky na zoznam miest svetového dedičstva UNESCO v ohrození.

Benátkam podľa organizácie UNESCO hrozí „nenávratné poškodenie“ mnohými faktormi od klimatickej zmeny po masový turizmus. Odporúčaním sa bude zaoberať výbor Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO na svojom septembrovom zasadnutí v saudskoarabskom Rijáde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet