Na hlavný obsah

Začal sa samozber jabĺk, ľudí neodradila ani menej kvalitná úroda

Samozbery sú otvorené do konca októbra.

Začal sa samozber jabĺk, ľudí neodradila ani menej kvalitná úroda
Samozber jabĺk sa začal. Foto: RTVS

Ovocné sady opäť otvorili – začal sa samozber jabĺk. Tento rok však nie je o rekordnom množstve, ani o dokonale krásnych jablkách. Na úrode sa podpísali výkyvy počasia.

Vlani mali vo Dvoroch nad Žitavou rekordnú úrodu. Drahá elektrina im ju však nedovolila uskladniť a tak rozdávali jablká zadarmo. Tento rok nie je čo rozdávať, jabĺk je o polovicu menej.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Jablkám trvalo dlhšie kým dozreli. Samozber zvykli otvárať už začiatkom septembra, teraz je to o dva týždne neskôr. „Tá odroda, ktorou sme začínali, ten Golden delicious nám najviac zmrzol, preto sme tých ľudí do sadu skorej nepúšťali,“ uviedol Emil Schutz, ovocinár z Dvorov nad Žitavou.

Tento rok treba obchádzať aj viac jabĺk popadaných na zemi. Extrémne výkyvy počasia spôsobili stromom stres a úroda nie je na pohľad taká pekná ako po iné roky. Preto treba tento rok dať šancu aj hrdzavým alebo zdeformovaným jablkám.

„Každé jablko, ktoré má dostatok cukru a dostatok kyseliny, sa dá či už spracovať na šťavy alebo na koláče. Je to iba estetická vada, nie chuťová,“ dodáva Schutz.

Cena samozberov je vyššia

Nižšia úroda a naopak stále vyššie náklady na pestovanie zdvihli cenu samozberov až o polovicu. Zberačov však neubudlo, za domácimi jablkami cestujú po celom Slovensku. „V obchode kúpite španielske, talianske a čo ja viem aké a slovenské je slovenské. Radšej priplatíme, áno trošku viacej,“ vyjadrila sa samozberačka.

Postupne budú dozrievať ďalšie odrody. Sady budú pre samozberačov otvorené do konca októbra, ak sa úroda nevyzbiera skôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny