Na hlavný obsah

Zdieľané elektrokolobežky zmizli z parížskych ulíc. Francúzska metropola je prvou v Európe, ktorá ich zakázala

Rozhodli o tom ľudia v referende.

Zdieľané elektrokolobežky zmizli z parížskych ulíc. Francúzska metropola je prvou v Európe, ktorá ich zakázala
Ilustračná snímka elektrokolobežiek. Foto: Unsplash

Z parížskych ulíc od piatka (1. 9.) zmizli zdieľané elektrické kolobežky. Francúzska metropola je prvou v Európe, ktorá úplne zakázala ich verejné prenajímanie po aprílovom referende. V ňom sa pri účasti 7,5 percenta oprávnených voličov za zákaz vyslovilo 90 percent zúčastnených. Informovala o tom agentúra AFP.

Námestník primátorky zodpovedný za mestskú mobilitu David Belliard vo štvrtok (31. 8.) novinárom povedal, že „anarchia sa nedala zniesť“ napriek úsiliu prevádzkovateľov riešiť problémy. „Došlo k určitému pokroku, ale konečný výsledok je stále negatívny,“ povedal.

Kampaň proti zdieľaným elektrokolobežkám viedla parížska primátorka Anne Hidalgová. Ich nekontrolované používanie sa podľa nej zmenilo na „nepríjemnosť“. Operátori Lime, Tier a Dott mali v Paríži asi 15 000 zdieľaných elektrokolobežiek, ktoré po opravách plánujú poslať do iných miest.

Podľa vládnych údajov len v júli vo Francúzsku zahynulo 10 jazdcov na elektrokolobežkách. Šéfka bezpečnosti cestnej premávky Florence Guillaumeová, ktorá tieto čísla oznámila začiatkom mesiaca, „dôrazne vyzvala“ používateľov elektrokolobežiek nosiť prilby. V niektorých mestách v Taliansku a dánskej metropole Kodaň sú povinné.

Ľudia prejdú na zdieľané bicykle

Firmy dúfajú, že namiesto elektrokolobežiek ich zákazníci prejdú na zdieľané bicykle. „Namiesto toho, aby sme sa vzdali nostalgie, radšej sa pozrieme do budúcnosti,“ povedal Clement Pette, šéf spoločnosti Tier France.

Niektorí pravidelní používatelia si kúpili vlastnú elektrokolobežku alebo sa rozhodli pre dlhodobejší prenájom, ktorý ponúka napríklad Volt.

„Toto nie je voľné zdieľanie elektrokolobežiek,“ povedal zakladateľ Voltu Gregory Coillot pre agentúru AFP. Jeho spoločnosť sa chce na budúcoročných olympijských hrách zamerať na pravidelných klientov aj turistov.

„Ukončenie voľného zdieľania elektrokolobežiek výrazne zvýši dopyt po prenájme,“ dodal. Volt preto plánuje rozšíriť svoju ponuku až na 2 000 takto požičiavaných elektrokolobežiek v oblastiach mesta, kde mali operátori doteraz najviac klientov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet