Na hlavný obsah

Opakované voľby v Žehre a Bystaranoch sprevádzali incidenty. Pozrite si víťazné oslavy v oboch obciach

V Žehre sa začali problémy hneď ráno.

Opakované voľby v Žehre a Bystaranoch sprevádzali incidenty. Pozrite si víťazné oslavy v oboch obciach
Na Spiši si v obciach Bystrany a Žehra ľudia volia v doplňujúcich voľbách starostu. Foto: RTVS

Na Spiši si v obciach Bystrany a Žehra ľudia volia v doplňujúcich voľbách starostu. Práve tam je jeden z kandidátov obvinený z volebnej korupcie. Marián Mižigár mal rozdávať obyvateľom 100 eur za to, že mu dajú svoj hlas a rovnako im prisľúbil ďalšiu finančnú hotovosť, ak mu po hlasovaní ukážu fotku hlasovacieho lístka v jeho prospech. Voľby sa tam nezaobišli bez viacerých incidentov. Víťazom sa napokon stal práve Marián Mižigár.

Pozrite si víťazné oslavy v Žehre:

V Žehre sa začali problémy hneď ráno. Volebnú miestnosť číslo 2 neotvorili o 7:00, ale až o hodinu neskôr. Chýbali dvaja členovia volebnej komisie. Jeden meškal a druhý neprišiel vôbec. “Jeden člen komisie vzdal sa svojho členstva. A preto sme museli čakať na zástupcu starostu, aby mohol delegovať iného člena, do volebnej komisie,” priblížil Marián Mižigár, člen okrskovej volebnej komisie v obci Žehra.

Dianie v Žehre a Bystranoch sledovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková. Pozrite si jej reportáž z priebehu volebného dňa:

Voľby v Žehre tak opäť neskôr začali a neskôr aj skončili. “Budeme voliť do 23. hodiny v tomto okrsku,” potvrdil Miloš Pacovský, prednosta obecného úradu v Žehre. Pred okrskovou volebnou miestnosťou číslo 2 dohliadali na plynulý a pokojný priebeh volieb počas celého dňa členovia miestnej občianskej a poriadkovej služby, ale i rôzne policajné zložky.

Hlasovanie museli prerušiť

“Urobíme všetko preto, aby tie voľby prebehli spokojne. A aby sa nenarušilo a dodržiavali ten volebný zákon,” uistil člen okrskovej volebnej komisie Mižigár. Realita však bola iná. Krátko po pol dvanástej v Žehre hlasovanie na 25 minút prerušili. Jedna z členiek opustila volebnú miestnosť na protest proti tomu, že ostatní členovia komisie súhlasili s tým, že niektorí voliči preukázali svoju totožnosť nie občianskym preukazom, ale cestovným pasom. 

Voľby na starostu boli aj v susednej obci Bystrany. Aj tu sa začalo hlasovať o niekoľko minút neskôr. ”My sme otvorili volebnú miestnosť 7:13 a chceli by sme skončiť 22:13,” priblížil Ondrej Žiga, predseda okrskovej volebnej komisie v Bystranoch. Dôvodom zdržania bolo podľa neho sčítavanie obálok aj hlasovacích lístkov.

Aj v Bystranoch došlo dopoludnia k drobnému incidentu. Pred volebnou miestnosťou zastavilo auto, na ktorom bol plagát jedného z kandidátov na starostu. Súčasný prednosta obecného úradu v Bystranoch to považuje za porušenie zákona a v tejto veci podal na polícii trestné oznámenie.

Víťazom volieb v Bystranoch sa napokon stal Gejza Kandráč. Pozrite si oslavy v obci po sčítaní hlasov:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny