Na hlavný obsah

Zelenskyj uzavrel dohodu s Francúzskom na výcvik ukrajinských pilotov

Francúzsko však vo flotile nemá stíhačky F-16.

Zelenskyj uzavrel dohodu s Francúzskom na výcvik ukrajinských pilotov
Zľava ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Francúzska Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému sa podarilo v nedeľu (3. 9.) uzavrieť „veľmi dôležitú dohodu“ s Francúzskom o výcviku ukrajinských pilotov. Spravil tak počas telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Naša koalícia moderných stíhačiek sa stáva silnejšou,“ uviedol Zelenskyj počas svojho večerného príhovoru.

Ukrajinský prezident nešpecifikoval o aký výcvik pilotov pôjde. Francúzsko však vo flotile nemá stíhačky F-16, ktoré Ukrajine nedávno prisľúbilo Dánsko a Holandsko. Francúzska armáda však má stíhačky Rafale francúzskej výroby a stíhacie lietadlá Mirage 2000.

Ochrana Odeskej časti

Zelenskyj okrem toho v príhovore uviedol, že s Macronom rokoval aj o tom, čo by Francúzsko mohlo urobiť pre ochranu ukrajinského prístavného mesta Odesa a Odeskej oblasti, ktoré sú mimoriadne dôležité pre vývoz ukrajinského obilia.

Ukrajinský prezident už skôr v nedeľu na sociálnych sieťach informoval, že s Macronom hovoril o fungovaní námorného koridoru, ktorý Kyjev vytvoril na bezpečnú plavbu lodí po tom, ako Moskva odstúpila od prelomovej dohody o preprave obilia z Ukrajiny.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v auguste uviedlo, že posilní vojenskú podporu preukazovanú Ukrajine, a to predovšetkým v oblasti jej obranných schopností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet