Na hlavný obsah

Zmeny pri nákupe elektronickej diaľničnej známky. NDS tým reaguje na kritiku motoristov, ktorí pri kúpe zadali zlé údaje

Platia od pondelka.

Zmeny pri nákupe elektronickej diaľničnej známky. NDS tým reaguje na kritiku motoristov, ktorí pri kúpe zadali zlé údaje
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pri kúpe elektronickej diaľničnej známky dochádza k zmenám. Pôvodný 15-minútový interval na opravu údajov sa od pondelka (11. 9.) výrazne predlžuje. Po novom sa zmeny v zadaných údajoch dajú robiť do konca daného dňa.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) takto reaguje na kritiku motoristov, ktorí si zle zadaný údaj všimli až po 15-tich minútach. A už nemali šancu na opravu.

Naďalej platí, že za zadané údaje pri nákupe akéhokoľvek typu elektronickej diaľničnej známky zodpovedá sám zákazník. „Ak sa pri zadávaní údajov pomýli alebo niečo vynechá, musí to oznámiť poskytovateľovi služby, bezodkladne po zistení. Najneskôr však po novom do konca kalendárneho dňa, v rámci ktorého bol takýto chybný alebo neúplný údaj poskytnutý,“ uviedla hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Ak táto lehota uplynie, oprava, doplnenie alebo zmena bude možná len v tom prípade, ak preukázateľne pôjde o neexistujúce vozidlo.

Prenos diaľničnej známky na iné auto

Nový postup bude NDS uplatňovať aj vzhľadom na novú legislatívu súvisiacu s možnosťou prenosu tabuliek s evidenčným číslom medzi vozidlami. Pokiaľ si motorista kúpi nové auto, ale umiestni naň svoju pôvodnú tabuľku, na ktorej má platnú diaľničnú známku, tá ostane platná.

Pokiaľ si motorista chce preniesť platnú diaľničnú známku z pôvodného evidenčného čísla vozidla na úplne nové evidenčné číslo, postup bude rovnaký, ako doteraz. „Pribudne však povinnosť priložiť aj potvrdenie o úhrade diaľničnej známky. Takisto sa po novom požaduje priloženie kompletne vyplneného a podpísaného písomného súhlasu pôvodného prevádzkovateľa vozidla so zmenou v evidencii úhrad diaľničných známok,“ upozornila Žgravčáková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika