Na hlavný obsah

Americký exprezident Trump si v prejave pomýlil lídrov. Orbána označil za vodcu Turecka

Podľa Trumpa ide pravdepodobne o jedného z najsilnejších lídrov na svete.

Americký exprezident Trump si v prejave pomýlil lídrov. Orbána označil za vodcu Turecka
Bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: SITA/AP

Americký exprezident Donald Trump si v pondelok (23.10.) v predvolebnom prejave v New Hampshire pomýlil lídrov Turecka a Maďarska. Viktora Orbána tak označil za vodcu Turecka. V utorok (24. 10.) na to upozornil spravodajský portál Politico.

„Je tu istý muž, Viktor Orbán. Počul o ňom niekedy niekto? Je to pravdepodobne jeden z najsilnejších lídrov kdekoľvek na svete. Je to vodca Turecka,“ uviedol Trump. Tureckým prezidentom je však Recep Tayyip Erdogan. Trump tiež povedal, že Orbán má „front“ s Ruskom. Turecko ani Maďarsko však s Ruskom hranicu nezdieľajú.

Americký exprezident už v minulosti chválil Orbána, ktorý je proti migrácii, ako aj právam LGBT+ menšiny. Štýl jeho štýl vládnutia označuje za „neliberálnu demokraciu“. V roku 2019 sa lídri stretli aj v Bielom dome.

Maďarský líder bol podľa informácií Politico prvým európskym lídrom, ktorý podporil Trumpovu prezidentskú kampaň v roku 2016. Tiež ho vyzval na „pokračovanie v boji“ po tom, ako Trumpa postihlo trestné stíhanie.

„Vráťte sa, pán prezident. Urobte Ameriku opäť veľkou a prineste nám mier,“ povedal Orbán začiatkom tohto roka na stretnutí americkej Konzervatívnej politickej akčnej konferencie (CPAC).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet