Na hlavný obsah

Chladné počasie prichádza, treba prezuť pneumatiky: Mechanici priblížili, kedy je na to ideálny čas

S nimi je potrebné zmeniť aj štýl jazdy, radí motoristický novinár.

Chladné počasie prichádza, treba prezuť pneumatiky: Mechanici priblížili, kedy je na to ideálny čas
Archívna snímka - výmena letných pneumatík na zimné. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na Slovensku udierajú prvé mrazy a preto by už mali vodiči rozmýšľať nad prezutím na zimné pneumatiky. Podľa mechanikov v pneuservise je ideálny čas od polovice októbra do novembra. V južnejších oblastiach Slovenska môžu podľa odborníka používať vodiči aj celoročné pneumatiky.

Zimné pneumatiky na osobných autách sú zo zákona povinné len ak je na ceste súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Pri teplotách okolo nuly však letné pneumatiky nefungujú ideálne a pneuservisy odporúčajú prezutie. Podľa motoristického novinára je dôležité aj prispôsobenie jazdy ročnému obdobiu.

„Myslím si, že naši vodiči už majú v krvi zakorenené, že treba prezúvať, ale ja by som dal ešte jednu vec nad toto všetko. Prezuť aj myseľ – že sa nám ochladilo, že tie cesty sa správajú inak. Čiže pneumatika je jedna vec a to, že začnem vnímať studenú cestu a začnem jazdiť opatrne je vec druhá,“ uviedol motoristický novinár Rasťo Chvála.

Prezúvaniu pneumatík sa v reportáži venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Odborníci odporúčajú investovať do kvality

Odborníci v pneuservise odporúčajú na základe skúseností kúpu kvalitnejších pneumatík aj na lacnejšie autá. „Z pohľadu bezpečnosti a jazdných vlastností majú lepšie parametre, nehovoriac o životnosti, ale tá bezpečnosť je, myslím si, na prvom mieste,“ povedal manažér pneuservisu Ivan Sucháň.

Odborníci tvrdia, že prezúvanie pneumatík treba prispôsobiť nielen dátumu ale aj počasiu. Najviac zákazníkov majú od polovice októbra do začiatku novembra. „Zároveň si treba uvedomiť, že o čo lepšie zimná pneumatika drží na snehu a na ľade, o to má horšie jazdné vlastnosti ak vyjde takto cez obed slniečko,“ priblížil Chvála.

Experti upozorňujú aj dostatočnú hĺbku dezénu. V zime sa však podľa odborníkov netreba spoliehať len na kvalitu a stav pneumatík. Pri letných pneumatikách je minimálna hĺbka dezénu 1,6 milimetra, pri zimných je to až štyri milimetre,“ vysvetlil Sucháň.

„Že prezujeme na zimné pneumatiky ešte neznamená, že môžeme jazdiť šialene. A tu býva ten efekt. Ja už mám zimné a idem v podstate tienistá zákruta, most – nič mi to nehovorí. A tam keď aj tá suchá pneumatika príde na ľad, tak môže dôjsť k tomu, že dostaneme šmyk,“ dodal Chvála.

Staré a opotrebené pneumatiky môžete bezplatne odovzdať v akomkoľvek pneuservise, autoservise alebo aj u online predajcov, ktorí vedia zabezpečiť ich recykláciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko