Na hlavný obsah

Čo Hamas mal, to už nasadil a vystrieľal, myslí si výskumník. Experti priblížili, odkiaľ mohli rakety teroristov pochádzať

Pochádzať mohli aj z iných krajín.

Čo Hamas mal, to už nasadil a vystrieľal, myslí si výskumník. Experti priblížili, odkiaľ mohli rakety teroristov pochádzať
Oheň a dym stúpajú po izraelskom nálete v meste Gaza. Foto: TASR/AP

Teroristické hnutie Hamas vystrelilo cez víkend na Izrael tisícky rakiet. Mierili najmä na židovské komunity na hranici s Gazou, ale aj Tel Aviv či Jeruzalem. Pozorovateľov prekvapila nielen neočakávanosť útoku, ale aj intenzita, s akou hnutie bombardovalo Izrael.

Odkiaľ mohlo mať teroristické hnutie prístup k takému veľkému množstvu rakiet sa expertov v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko pýtala redaktorka RTVS Katarína Chovančáková:

Väzenie pod holým nebom. Aj tak komentátori nazývali Gazu. Židovský štát uvalil na pásmo pozemnú, vzdušnú aj morskú blokádu. Svoje hranice s pásmom uzavrel aj Egypt. Aj napriek tomu bolo hnutie Hamas, ktoré región ovláda od roku 2006, schopné vybudovať arzenál rakiet, ktorými celý víkend ostreľoval Izrael. Podľa slov islamistov ich bolo vyše päťtisíc.

Výskumník z Inštitútu politologických štúdií Univerzity Karolovej v Prahe Jakub Záhora hovorí, že radikáli si ich do veľkej mieri vyrábajú sami. „S tým, že nejaké blueprinty – návody – majú z iných krajín, napríklad zo Sýrie a z Iránu,“ priblížil.

Mohli rakety dostať

Bezpečnostný analytik Josef Kraus z Masarykovej univerzity v Brne si však myslí, že Hamas nemá také kapacity, aby si tisícky rakiet vyrobil. Od niekoho ich pravdepodobne dostal.

„Aj Egypt bude veľmi pravdepodobne zdrojovou krajinou. Tým nechcem naznačovať, že by do toho bola zapojená egyptská vláda. Skôr v tom budú hrať rolu mimovládni aktéri. Dokážem si predstaviť, že množstvo materiálu sa do Gazy, samozrejme, dostáva vodnou cestou, a tu zase môže – nemusí – hrať rolu Irán, prípadne Sýria, prípadne nejaké líbyjské skupiny,“ myslí si.

Záhora pripomína, že hnutie svoje zásoby budovalo roky. Aj to je dôvod, prečo ich má taký počet. „Hamas po každej väčšej vojne s Izraelom, ktorých už bolo niekoľko, svoje stavy obnoví. Nie je to nejak šokujúce, keďže arzenál rakiet je veľmi veľký od roku 2009,“ skonštatoval.

Kraus už však neočakáva, že by podobná intenzita bombardovania pokračovala. „Neviem si predstaviť, že by sa intenzita bombardovania zo strany Hamasu v tejto úrovni eskalácie mohla držať nejaký dlhší čas. Veľmi pravdepodobne, čo Hamas mal, to už nasadil a vystrieľal. Teraz sa pripravuje na reakciu zo strany izraelských ozbrojených síl,“ pokračoval Kraus.

„Reálny nápor na skladové zásoby je naozaj ohromný a veľmi pravdepodobne tento aktér už nedisponuje žiadnymi ďalšími zásobami, ktoré by mohol ešte do toho všetkého vhodiť,“ doplnil. Hamas po víkende pokračuje v ostreľovaní najmä izraelských pohraničných oblastí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál