Na hlavný obsah

Greta Thunbergová podporila Palestínčanov a tvrdenia o genocíde v Gaze. Izraelská armáda na to zareagovala tvrdou kritikou

Thunbergová podporila aj tvrdenie, že v Gaze sa pácha "genocída".

Greta Thunbergová podporila Palestínčanov a tvrdenia o genocíde v Gaze. Izraelská armáda na to zareagovala tvrdou kritikou
Na snímke Greta Thunbergová s transparentom na podporu Palestínčanov. Foto: Twitter/Greta Thunberg

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová na sociálnych sieťach podporila Palestínčanov a taktiež aj tvrdenie, podľa ktorého sa v Gaze pácha „genocída“. Upozornil na to portál POLITICO.

Thunbergová uviedla, že „svet musí vyzvať na okamžité prímerie, spravodlivosť a slobodu pre Palestínčanov a všetkých postihnutých civilistov“, keďže vojna medzi Izraelom a Hamasom sa stupňuje a hrozí, že sa stane regionálnym konfliktom.

Thunbergová na svojom účte na Instagrame zdieľala aj príspevok propalestínskeho profilu so sídlom v Nemecku. Ten tvrdí, že v Gaze sa pácha „genocída“.

Skupina Palestine Speaks – ktorá pred dvoma týždňami oslavovala smrtiaci útok Hamasu na Izrael – hovorila o svojom „rozhorčení nad genocídou v Gaze a represívnym štátnym terorom mnohých západných štátov voči každému, kto prejavuje solidaritu s Palestínčanmi“.

Izraelská armáda reagovala

Hovorca izraelskej armády Arye Sharuz Shalicar v reakcii pre portál POLITICO povedal: „Kto sa v budúcnosti akýmkoľvek spôsobom stotožní s Grétou, je podľa môjho názoru podporovateľom terorizmu.“

„Greta prejavuje solidaritu s Gazou, pričom sa ani slovom nezmienila o masakroch Izraelčanov. To ukazuje, že v skutočnosti nie je naklonená Palestínčanom. Zametá teror Palestínčanov, Hamasu a Islamského džihádu pod koberec, akoby neexistoval,“ dodal.

Hovorca sa neskôr za svoje výroky ospravedlnil. „Hovoril som v hlbokom pocite bolesti a moje slová neodrážajú moje osobné názory ani názory Izraelských obranných síl.“

Aktualizované vyhlásenie vydala aj samotná Thunbergová. „Sme samozrejme proti akejkoľvek diskriminácii a odsudzujeme antisemitizmus vo všetkých formách a podobách,“ uviedla.

Palestínski militanti z hnutia Hamas v sobotu (7. 10.) prenikli na územie Izraela a zabili vyše 1 400 ľudí, zväčša civilistov. Izrael vyhlásil v reakcii na tento útok totálnu blokádu pásma Gazy. V rámci blokády prerušil pre 2,4 milióna obyvateľov tohto palestínskeho územia dodávky potravín, vody, paliva a elektriny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet