Na hlavný obsah

I. Matovič: P. Pellegrini by vzal aj funkciu vrátnika na úrade vlády, ak by mu ju R. Fico ponúkol, lebo musí

Mafia podľa neho svoje DNA nepoprie.

I. Matovič: P. Pellegrini by vzal aj funkciu vrátnika na úrade vlády, ak by mu ju R. Fico ponúkol, lebo musí
Na snímke zľava predseda strany ŽIVOT–NS Tomáš Taraba (SNS), moderátor RTVS Marek Makara a predseda hnutia OĽANO Igor Matovič. Foto: RTVS

Hlas-SD pôjde do koalície so Smerom-SD, myslí si predseda hnutia OĽANO Igor Matovič. Situáciu vysvetlil na hyperbole. „Ak to preženiem, ak by Robert Fico ponúkol Petrovi Pellegrinimu vrátnika na úrade vlády, tak to zoberie, lebo to zobrať musí. Jediná šanca zachrániť Pellegriniho zadok pred kriminálom za zločiny, ktoré páchal, aby zostal na slobode, aby nebol vystavený spravodlivosti, je Fico,“ ozrejmil v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12, ktorú moderuje Marek Makara.

Mafia podľa neho svoje DNA nepoprie. Dodal, že je to tá istá strana, len rozdelená na dve časti. Pretože Hlas-SD je podľa lídra OĽANO len „premaľovaný“ Smer-SD, štvorkoalíciu PS, Hlas-SD, SaS a KDH by určite nepodporil. Nový poslanec OĽANO Jozef Viskupič sa však vyjadril, že by takúto vládu podporil. Matovič o Viskupičovi povedal, že nikdy neskrýval, že je „zásadnejšie liberálne orientovaný“, čím by mohol zo zoskupenia OĽANO vytŕčať.

Podľa neho tým chcel povedať, že keby si uplatnil mandát a zostal by v poslaneckom klube, bol by skôr za to, aby OĽANO podporovalo túto „hypotetickú štvorkoalíciu“.

Strana SNS uviedla, že podporí každú vládu, ktorej premiérom bude Fico. Ak by sa šéf Smer-SD rozhodol ísť do koalície s KDH alebo by sa nenašiel prienik vo veciach, ktoré ľuďom SNS sľúbila pred voľbami, strana je podľa bývalého predsedu strany ŽIVOT–NS Tomáša Tarabu (SNS) stále ochotná takúto vládu podporiť.

SNS by mohla mať silnejšie požiadavky

Na otázku moderátora Makaru, či bude musieť Smer-SD dorovnať ponuku premiérskeho kresla v hypotetickej vláde lídra PS Michala Šimečku, Taraba odpovedal: „Každý politik si musí uvedomiť, či chce primárne nejaké funkcie alebo niečo presadiť. Ak by neplatil úzus, že najsilnejšia strana nominuje premiéra, tak SNS by mohla mať tiež silnejšie požiadavky, ako boli výsledky volieb. Strana by šla asi podľa iného kľúča, ako ide teraz,“ dodal.

Pozrite si celú reláciu O 5 minút 12 s Matovičom a Tarabom:

Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini sa s predsedom SNS Andrejom Dankom ešte nestretol. Podľa informácií Tarabu sa však stretnú v pondelok (9. 10.) v trojici SNS, Hlas-SD a Smer-SD.

Podľa Matoviča sa Danko „mimoriadne“ bojí toho, že by ho ľudia ako Taraba či Rudolf Huliak bez problémov mohli „vypinkať“ z pozície lídra strany. „Pretože politicky na to majú viac ako Danko,“ dodal.

Skritizoval tak „na rýchlo“ zvolaný snem SNS bez deviatich nezávislých poslancov klubu. „Potajomky sa nechal zvoliť predsedom, lebo tí delegáti vopred nevedeli o tom, že budú voliť predsedu,“ uviedol.

Taraba sa vyjadril, že podľa neho Danko volal všetkých členov poslaneckého klubu. Potvrdil, že volal aj jemu.

Pozrite si reportáž z relácie O 5 minút 12 vo večerných správach RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko