Na hlavný obsah

Ikonickú Lekáreň u Salvatora v Bratislave by mohli znovuotvoriť už tento rok

Zatvorili ju pred 28 rokmi.

Ikonickú Lekáreň u Salvatora v Bratislave by mohli znovuotvoriť už tento rok
Lekáreň u Salvatora. Foto: RTVS

Bratislavskú Lekáreň u Salvatora by mohli znovu otvoriť ešte tento rok. Ikonickú prevádzku s historickým mobiliárom zatvorili pred 28 rokmi. Kým dostane všetky povolenia, mesto pripravilo pre ľudí komentované prehliadky. Viac o jej histórii sa budú môcť dozvedieť už túto sobotu (28. 10.).

Budovu v historickom centre bratislavského Starého mesta so sochou Salvatora dal v roku 1904 vybudovať lekárnik Rudolf Adler. Priestor stavali na mieru podľa barokového nábytku. Lekáreň, ktorú tam zriadil, slúžila do roku 1995.

„Túto ikonu starej Bratislavy a národnú kultúrnu pamiatku sa nám podarilo v lete 2020 získať do 100-percentného vlastníctva, bavíme sa o budove, priestory lekárne zrekonštruovať a následne v roku 2021 sme získali aj takmer 300-ročný historický mobiliár,“ povedal primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Budove Lekárne u Salvatora v Bratislave sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Vitríny s liekovkami, pult s mramorom, ktorý drží päť levov či renesančné umývadlo. Lekárenský nábytok pochádza od zberateľa Erika Kovácsa.

„Takýto nábytok neuvidíte nikde v strednej Európe, to je unikát, absolútny. Táto je si myslím najkrajšia, čo sa týka celistvosti, zdobenia, ktorá sa nachádza u nás na Slovensku,“ vyhlásil Kovács.

Pripravili komentované prehliadky pre verejnosť

Mobiliár sťahovali z Nového Mesta nad Váhom na pôvodné miesto dva týždne a inštalovali päť. Vedenie Bratislavy ho od zberateľa odkúpilo za vyše 900-tisíc eur. Návštevníci si ho budú môcť prezrieť ešte predtým, ako skrinky a zásuvky zaplnia lieky.

„Sme pre verejnosť počas novembrových víkendov pripravili komentované prehliadky, ľudia sa mohli online prihlasovať, ale na každú prehliadku sa zoberie aj nejaký počet ľudí, ktorí sa zastavia,“ dodal Vallo.

Využiť služby lekárne u Salvatora by ľudia mohli ešte tento rok. Otvorená bude každý deň. Farmaceuti v nej lieky aj sami pripravia.

„Lekáreň u Salvatora pre všetkých farmaceutov je niečo ako taký pevný bod v Bratislave, na ktorý sa všetci dívame a všetci sme dúfali, že to raz bude lekárňou,“ uzavrel prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny