Na hlavný obsah

Izrael zasiahol v pásme Gazy utečenecký tábor, tvrdí Hamas

Čína chce urobiť maximum pre mier medzi Izraelom a Palestínou.

Izrael zasiahol v pásme Gazy utečenecký tábor, tvrdí Hamas
Ilustračná snímka - Stúpajúci dym v pásme Gazy po izraelskom útoku. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda podľa agentúry Reuters uviedla, že zasiahla pozície radikálnej palestínskej skupiny Hamas v utečeneckom tábore v pásme Gazy. Hamasom ovládané ministerstvo zdravotníctva predtým oznámilo, že si izraelské bombardovanie vyžiadalo desiatky mŕtvych či zranených. Agentúra Reuters pripomenula, že tieto tvrdenia nebolo možné okamžite overiť.

Izraelský armádny hovorca podľa Reuters uviedol, že terčom úderu bolo miesto v tábore Šatí, odkiaľ Hamas plánoval útoky. Bližšie podrobnosti podľa agentúry nezverejnil.

Hovorca Hamásom ovládaného ministerstva zdravotníctva v pásme Gazy Ašraf Kudra predtým na facebooku napísal, že terčom náletu bol tábor Šatí. Dodal, že medzi obeťami sú ženy a deti. Podľa palestínskych médií v tábore prišlo o život päť ľudí.

Spravodajský web televízie Al-Džazíra napísal, že tábor Šatí pri pobreží Stredozemného mora je veľmi husto osídlený a ide o tretí najväčší tábor v pásme Gazy.

Čína chce mier na Blízkom východe

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I po rokovaní so izraelským šéfom diplomacie Elim Kohenom povedal, že Čína urobí maximum pre to, aby prispela k palestínsko-izraelskému zmiereniu. S odvolaním sa na čínske štátne médiá to napísala agentúra Reuters.

„Čína silne podporí akékoľvek riešenie, ak prispeje k mieru,“ povedal minister zahraničia Wang Kohenovi a označil konflikt za „významnú voľbu medzi vojnou a mierom“.

Wang tiež vyzval Izrael, aby podnikol účinné kroky na ochranu čínskych občanov a inštitúcií na Blízkom východe. Zároveň poznamenal, že „všetky krajiny majú právo na sebaobranu, ale mali by dodržiavať medzinárodné humanitárne právo a chrániť bezpečnosť civilistov“.

Peking predtým odsúdil útoky proti civilistom. Wang vyhlásil, že izraelské počínanie „presahuje rámec sebaobrany“, ale palestínske radikálne hnutie Hamas nespomenul, píše Reuters.

V ďalšom telefonáte s palestínskym ministrom zahraničia Rijádom Málikím Wang povedal, že hlboko súcití s obyvateľmi pásma Gazy a že potrebujú bezpečnosť a snahy o ukončenie vojny.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti píše, že Čína a Rusko zastávajú odlišný pohľad na terajší konflikt ako Spojené štáty. Zatiaľ čo USA útok Hamasu silno odsúdili a podporujú právo Izraela na sebaobranu, Peking a Moskva zastávajú postoj, že neboli naplnené legitímne národné práva palestínskeho ľudu.

Izrael začal bombardovanie pásma Gazy po tom, ako Hamas 7. októbra zaútočil na južný Izrael a zabil asi 1,4-tisíca ľudí. Izraelské bombardovanie pásma Gazy si podľa palestínskych úradov spravovaných Hamásom vyžiadalo vyše päťtisíc obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet