Na hlavný obsah

Kalamita na Orave: Vietor lámal stromy, vyváľal asi tisíc kubíkov dreva. Na elektrinu sa niekde čakalo až do popoludnia

Bez elektriny zostalo viac ako tisíc odberných miest.

Kalamita na Orave: Vietor lámal stromy, vyváľal asi tisíc kubíkov dreva. Na elektrinu sa niekde čakalo až do popoludnia
Na snímke popadané stromy neďaleko Tvrdošína. Foto: TASR/Miroslava Mlynárová

Na Orave ostali ľudia pre silný vietor bez elektriny. Stromy popadali na elektrické vedenie. Pilčíci a elektrikári od sobotného (21. 10.) rána odstraňovali následky kalamity a opravovali poškodené vedenie.

Silný vietor pozhadzoval stromy na elektrické vedenie ešte v piatok v noci. Bez elektriny zostalo viac ako tisíc odberných miest. A to v obciach Oravice, Vitanová a Oravská lesná.

Kalamitu na Orave monitoroval redaktor RTVS Erik Vrábel:

„Situácia bola večer veľmi náročná, pretože miesta, kde došlo k poruchám, boli ťažko dostupné a stále fúkal silný vietor a padali naďalej stromy, čo bolo pre našich pracovníkov veľmi nebezpečné, preto museli počkať do soboty rána, kedy sa k týmto miestam dostali bezpečne,“ priblížil hovorca Stredoslovenskej distribučnej, a. s. Miroslav Gejdoš.

Ešte pred elektrikármi museli popadané stromy spíliť. Vysoké suché konáre zostali nebezpečne visieť na vodičoch.

„Je nutné ich zabezpečiť lanom, kladkou a postupným spilovaním dostať dole, tak aby sa vodiče vrátili na svoje miesto a potom nastúpili elektrikári, ktorí môžu opravovať poškodené konzoly. Ale aj stavať zlomené stĺpy a obnoviť prevádzku,“ vysvetlil pilčík Adam Frátrik.

Podľa lesníkov vietor vyváľal asi tisíc kubíkov dreva. Chcú ich čo najskôr spracovať, aby do nich nenaletel kôrovec. Podľa lesného hospodára Rudolfa Fabryho budú opäť zalesňovať až na jar.

Oravice sú typické najmä turizmom. Bez elektriny zostali rekreačné zariadenia, aj chaty „Oravskú Lesnú sa nám podarilo vyriešiť ešte v dopoludňajších hodinách, o čosi dlhšie to trvalo ešte v Oraviciach a vo Vitanovej, kde sme obnovili dodávku elektriny až neskôr popoludní,“ dodal Gejdoš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny