Na hlavný obsah

Keď chcú prejsť z jednej strany cesty na druhú, musia prebehnúť cez rušnú premávku. Chodcom v Svinnej ide o život

Na vyťaženej spojnici totiž chýba jediný priechod pre chodcov.

Keď chcú prejsť z jednej strany cesty na druhú, musia prebehnúť cez rušnú premávku. Chodcom v Svinnej ide o život
Obyvateľka Svinnej prechádza cez nebezpečnú cestu. Foto: RTVS

Obyvatelia Svinnej pri Trenčíne sa sťažujú na nebezpečnú cestu, ktorá vedie cez ich obec a rozdeľuje ju na dve časti. Keď chcú prejsť z jednej strany na druhú, musia prebehnúť cez rušnú premávku. Na vyťaženej spojnici totiž chýba jediný priechod pre chodcov.

Frekventovaná cesta prvej triedy vedie z Českej republiky okolo Trenčína v smere na hornú Nitru. Prechádza aj obcou Svinná, ktorú rozdeľuje na dve časti.

Na ceste však nie je jediný priechod pre chodcov. Ľudia tak prebehujú z jednej strany na druhú pomedzi kamióny. Cesta je majetkom Slovenskej správy ciest (SSC). Obec urguje zriadenie priechodu pre chodcov už dlhšie.

„Celú problematiku existencie priechodu rieši obec od roku 2005, kedy žiadala, aby sa tam toto vybudovalo,“ povedal starosta obce Svinná Roman Čiernik.

Na problematický úsek cesty v obci Svinná sa bola pozrieť redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Priechod je zakreslený aspoň na papieri

Projektovú dokumentáciu pre náročnosť niekoľkokrát prepracovali. Starosta štábu RTVS ukázal zakreslený priechod pre chodcov aspoň na papieri. Vo vlastnej réžii obec plánuje vybudovať chodník k cintorínu.

„Obec nie je vlastníkom cesty ani druhého úseku. Z hľadiska správy majetku, ktorý jej nepatrí, nemôže robiť všetky aktivity sama, je odkázaná na pomoc Trenčianskeho samosprávneho kraja a SSC,“ dodal starosta Svinnej.

SSC v stanovisku uviedla, že priechody pre chodcov si zabezpečujú v súčinnosti so správcom cesty, cestným správnym orgánom a príslušným orgánom policajného zboru jednotlivé samosprávy. „Ak obec Svinná disponuje projektom, nech ho predloží na schválenie príslušným úradom a SSC takýto projekt odsúhlasí,“ uviedol hovorca SSC Martin Guzi.

Starosta Čiernik je presvedčený, že sa tak konečne uzavrie dlhoročný problém obce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny