Na hlavný obsah

Používanie mobilov na základných aj stredných školách by sa malo regulovať, žiada to komisár pre deti

Reaguje tak na na globálnu správu UNESCO.

Používanie mobilov na základných aj stredných školách by sa malo regulovať, žiada to komisár pre deti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Komisár pre deti Jozef Mikloško vyzýva ministerstvo školstva a ministerstvo zdravotníctva, aby prijali opatrenia týkajúce sa regulácie používania mobilov na základných a stredných školách. Volá aj po širokej odbornej diskusii.

Reaguje tak na na globálnu správu UNESCO. V nej sa uvádza, že používanie digitálnych technológií, okrem iného aj umelej inteligencie, by malo podliehať presne určeným pravidlám. A to vzhľadom na bezpečnosť a súkromie detí, na ich psychické aj fyzické zdravie a celkovú pohodu.

„Zdôrazňujem potrebu zabezpečovania spravodlivého a bezpečného rozvoja vzdelávacích technológií, prostredníctvom vytvárania vhodných normatívnych rámcov a stanovenia noriem, pokiaľ ide o súkromie, nediskrimináciu a čas strávený pred obrazovkou,“ vyhlásil Mikloško.

Forma regulácie v danej oblasti v rámci ochrany práv detí je podľa neho potrebná a zároveň nevyhnutná. „Existuje niekoľko prístupov k riešeniu vhodnej formy regulácie používania mobilných zariadení v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu na školách. Od činnosti zameranej na prevenciu a zvyšovanie povedomia o rizikách používania mobilných zariadení na školách, až po prijímanie plošných zákazov,“ skonštatoval komisár.

Vyzýva preto širokú odbornú diskusiu, z ktorej vyplynú konkrétne závery. Tie by mali identifikovať najvhodnejšie jednotné formy a spôsoby regulácie mobilných zariadení na školách so záväznosťou pre celé územie Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko