Na hlavný obsah

Medzinárodný trestný súd by podľa odborníčky mohol za vojnové zločiny vyšetrovať Hamas i vedenie Izraela

ICC má právomoc vyšetrovať prípadné vojnové zločiny v Izraeli a Palestíne.

Medzinárodný trestný súd by podľa odborníčky mohol za vojnové zločiny vyšetrovať Hamas i vedenie Izraela
Na snímke zľava bojovníci Hamasu a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP, koláž RTVS

Podľa odborníčky na medzinárodné vzťahy z Nottinghamskej univerzity Catherine Gegoutovej má Medzinárodný trestný súd (ICC) právomoc vyšetrovať prípadné vojnové zločiny v Izraeli a Palestíne. „Palestína sa k súdu pripojila v roku 2015,“ uviedla v rozhovore pre portál The Conversation.

Od 7. októbra, kedy Hamas zaútočil na Izrael, zomrelo najmenej 1 400 ľudí v Izraeli a 5 000 ľudí v Palestíne.

ICC ešte v roku 2021 oznámil začatie vyšetrovania zločinov. Tie sa mali spáchať od roku 2014 na Západnom brehu Jordánu, v pásme Gazy a vo východnom Jeruzaleme. Odvtedy do začiatku roka 2023 v Palestíne zabili viac ako 3 000 ľudí a v Izraeli viac ako 200 ľudí.

Konflikt spadá pod jurisdikciu ICC

Hlavný prokurátor ICC Karim Khan pre tlačovú agentúru Reuters 12. októbra uviedol, že konanie militantov Hamasu v Izraeli aj izraelských síl v pásme Gazy spadá pod jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu. Izrael však nie je jeho členským štátom.

„Je hrozné, čo sa deje, čo vidíme na našich televíznych obrazovkách. Musí existovať právny proces na určenie trestnej zodpovednosti,“ dodal.

Vyšetrovanie môže byť zbrzdené

Vyšetrovaniu ICC by podľa Gegoutovej mohla brániť nedostatočná spolupráca zo strany Izraela, nedostatočná finančná podpora zo strany členských štátov a tlak krajín, ktoré sa domnievajú, že riešenie by bolo jednoduchšie dosiahnuť bez účasti ICC.

„Tento tlak by bol nebezpečný pre dôveryhodnosť ICC. Je dôležité, aby spravodlivosť a politika zostali nezávislé,“ apelovala expertka.

Vyšetrovacia komisia OSN, ktorú poverila Rada OSN pre ľudské práva, od 7. októbra zhromažďuje dôkazy o možných vojnových zločinoch spáchaných stranami v izraelsko-palestínskom konflikte.

Komisia už uviedla, že existujú dôkazy o spáchaní vojnových zločinov, a to tak zo strany palestínskych militantov, ktorí v Izraeli strieľali do civilistov a brali rukojemníkov, ako aj zo strany Izraela, ktorý na to reagoval obliehaním Gazy, čo označila za „kolektívny trest“.

„Na palestínskej strane by ICC mohol vyšetrovať Hamas, Islamský džihád alebo ktorúkoľvek z ozbrojených militantných frakcií pre obvinenia z vojnových zločinov v Palestíne alebo Izraeli,“ povedala expertka z Nottinghamskej univerzity.

Vyšetrovať môžu aj Netanjahua

Medzinárodný súd by podľa nej tiež mohol vyšetrovať predsedu izraelskej vlády Benjamina Netanjahua. Taktiež aj ďalších izraelských predstaviteľov, ktorí „sa mohli dopustiť zločinov v Palestíne“.

Catherine Gegoutová pripomenula, že ešte v roku 2019 sa premiér Netanjahu postavil proti začatiu vyšetrovania Izraela. V tom čase tvrdil, že Palestína nespĺňa kritériá štátnosti na pristúpenie k zmluve s ICC.

Súd má 123 signatárskych štátov

Medzinárodný trestný súd má 123 signatárskych štátov. V súčasnosti vyšetruje zločiny, ktorých sa na Ukrajine mohlo dopustiť Rusko, ktoré je stálym členom Bezpečnostnej rady OSN. V dôsledku toho sa Vladimir Putin nemohol zúčastniť na samite BRICS v roku 2023 v Južnej Afrike, obával sa zatknutia.

Nedávno sa objavili aj výzvy, aby USA ratifikovali zmluvu ICC. Arménsko je najnovším štátom, ktorý sa chystá pristúpiť k signatárom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet