Na hlavný obsah

Mesto na dolnej Nitre bojuje s premnoženými havranmi. Ich epicentrom je chránený platan na námestí

Radnica získala povolenie na ich plašenie.

Mesto na dolnej Nitre bojuje s premnoženými havranmi. Ich epicentrom je chránený platan na námestí
Na ilustračnej snímke havrany. Foto: RTVS

V Zlatých Moravciach majú problém s premnoženými havranmi. Radnica získala povolenie na ich plašenie dravými vtákmi. Takto chce dosiahnuť ich presťahovanie do inej lokality. Epicentrum hniezd havrana čierneho je na platane v centre mesta.

Obyvatelia Zlatých Moraviec sa sťažujú na neporiadok a exkrementy na chodníku a na autobusovej zastávke pod platanom, na ktorom sa zdržiavajú desiatky havranov. Okrem neporiadku ich vyrušuje aj ich krákanie.

„Nachádzame sa v pamiatkovej zóne a nejaké prekrytie pod týmto platanom, je to chránený strom, neprichádza do úvahy,“ uviedol primátor mesta Zlaté Moravce Dušan Husár.

Premnoženiu havranov sa venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Radnica chce na budúci mesiac havranov plašiť dravými vtákmi. Keďže ide o chránený druh vtákov, dostala na to povolenie od rezortu životného prostredia. V súťaži uspela firma z Rimavskej Soboty. Mesto jej zaplatí 750 eur.

„Budeme tam lietať, budeme ich vyrušovať, aby sme ich dostali preč z tej lokality, aby sa presťahovali. Keď začnú hniezda stavať tam, tak už sa potom zahniezdia a už je problém vyriešený,“ spresnil Jaroslav Kanát zo Sokoliarstva KANÁT v Rimavskej Sobote.

„V prípade, že by nenastala náprava, povedzme, ešte v zimných mesiacoch by sme to zopakovali,“ dodal Husár.

Zástupca ochrany dravcov na Slovensku vidí v takomto plašení riziká najmä pre sokoliarov. „Prináša to komplikácie hlavne v mestskom prostredí, lebo ten dravec má vysokú hodnotu. Toho dravca keď vypustíte, sokoliar má problémy ho nájsť, preto ho musí opatriť vysielačkou,“ povedal Stanislav Kováč z ochrany dravcov na Slovensku.

Lacnejšie a účinnejšie riešenie je podľa neho, po dohode s úradom životného prostredia, hniezda havranov zhodiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny