Na hlavný obsah

Mestský úrad v Leopoldove či rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie. Poznáme laureátov Ceny za architektúru

Oceneniam dominovali aj verejné stavby.

Mestský úrad v Leopoldove či rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie. Poznáme laureátov Ceny za architektúru
Mestský úrad v Leopoldove. Foto: RTVS

Mestský úrad v Leopoldove, športový park v bratislavskej Karlovej Vsi či rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie (SNG). Poznáme laureátov Ceny za architektúru – CE ZA AR 2023. Medzinárodná porota hodnotila najzaujímavejšie architektonické počiny uplynulého roka.

V kategórii interiéru porota ocenila, ako architekt v byte rešpektoval pôvodnú remeselnú vrstvu a prirodzene a s ľahkosťou vytvoril novú vrstvu. „My sme byt na začiatku najprv celý vyčistili a až potom sme pochopili, ako s ním budeme pracovať. Už v ňom boli vymenené plastové okná, tie sme znovu reinkarnovali na pôvodné, s tým bolo najviac práce,“ priblížil architekt Martin Skoček.

Niektoré z výherných priestorov si môžete pozrieť v reportáži redaktorky RTVS Andrey Šuvadovej:

Do 22. ročníka ocenenia CE ZA AR prihlásili takmer stovku diel. Oceneniam dominovali aj verejné stavby. „Prekvapilo veľké zastúpenie stavieb, ktorých investorom bol verejný sektor alebo samospráva. Boli to verejné priestory aj občianske stavby,“ vysvetlil predseda poroty CE ZA AR 2023 a architekt Juraj Benetin.

Cena za architektúru v kategórii Občianske a priemyselné budovy putovala do Leopoldova. „Mestský úrad v Leopoldove, tam vznikla nádherná stavba,“ dodal Benetin.

„To, že je tam viacero verejných investícií alebo investícií z verejných zdrojov, je veľmi potešujúce. To je presne tá časť, ktorú môžeme užívať všetci, a na ktorej by nám malo záležať. To znamená, že ak sa verejné financie míňajú, aby kvalita bola jedným z dôležitých parametrov,“ povedala riaditeľka Slovenskej komory architektov Oľga Miháliková.

Športový park v Karlovej Vsi aj SNG

Oceneným priestorom, ktorý môže užívať aj verejnosť, je aj športový park v Karlovej Vsi. „Vynikajúci je park v Karlovej Vsi, ktorý naozaj žije a je plný ľudí, na mieste, ktoré mestu a jeho obyvateľom nič nedávalo,“ uviedol architekt Benetin.

SNG patrí ocenenie Fenomény architektúry za rekonštrukciu a modernizáciu aj Špeciálna cena špeciálne cena Patrón architektúry. „Patrónom sme sa stali za to, že sme pristúpili k rekonštrukcii tak komplikovanej stavby a snažili sme sa ctiť architektonické hodnoty,“ vysvetlila riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Cena verejnosti patrí revitalizácii okolia Pamätníka obetiam extrémizmu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko