Na hlavný obsah

NAKA sa zaoberá bilbordmi ĽSNS pre podozrenie z podnecovania k nenávisti

Trestné oznámenie podal v lete Inštitút ľudských práv.

NAKA sa zaoberá bilbordmi ĽSNS pre podozrenie z podnecovania k nenávisti
Bilbord ĽSNS, proti ktorému podal IĽP žalobu. Foto: Inštitút ľudských práv

Národná kriminálna agentúra (NAKA) sa zaoberá reklamnými bilbordmi strany ĽSNS pre podozrenie z podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. Potvrdila to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Trestné oznámenie v tejto súvislosti podal ešte v júni Inštitút ľudských práv (IĽP).

Reklamné heslo na bilbordoch „Ochránime Slovensko pred LGBT a gender!“ považuje inštitút za výzvu na diskrimináciu a porušovanie ľudských práv jednej časti občanov.

„Sporné reklamné nosiče podľa nášho názoru porušujú paragraf 424 Trestného zákona, konkrétne podnecovanie k nenávisti k skupine pre jej sexuálnu orientáciu,“ uviedol právnik IĽP Daniel Grejták.

Inštitút ozrejmil, že na základe jeho trestného oznámenia postúpila Generálna prokuratúra SR prípad Národnej kriminálnej agentúre.

„Môžeme potvrdiť, že predmetným podaním sa NAKA zaoberá ako podozrením z prečinu podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. Vyšetrovanie predmetnej veci je v počiatočnej fáze, bližšie informácie z uvedeného dôvodu nie je možné poskytnúť,“ uviedla pre TASR Bárdyová.

Riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher dodal, že NAKA už inštitút v tejto súvislosti kontaktovala. „Požiadala o súčinnosť, ktorú, samozrejme, poskytneme. Oceňujeme, že generálna prokuratúra súhlasila s našou interpretáciou, že takáto komunikácia môže byť protizákonná,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko