Na hlavný obsah

Návrh hnutia Hamas: Za prepustenie izraelských rukojemníkov chce oslobodenie palestínskych väzňov a väzenkýň

Povedal to bývalý líder hnutia.

Návrh hnutia Hamas: Za prepustenie izraelských rukojemníkov chce oslobodenie palestínskych väzňov a väzenkýň
Ilustračná snímka - dvaja izraelskí chlapci. Foto: Profimedia

Palestínske islamistické hnutie Hamas chce výmenou za prepustenie rukojemníkov odvlečených pred vyše týždňom do Pásma Gazy, aby Izrael oslobodil 6000 palestínskych väzňov a väzenkýň.

Podľa telegramového účtu Hamasu to povedal bývalý líder skupiny Chálid Mišál, informovala agentúra Reuters. Ozbrojenci z palestínskeho hnutia Hamas, ktorí 7. októbra vykonali rozsiahly pozemný a raketový útok na juh Izraela, podľa izraelských úradov uniesli pri tejto akcii do Pásma Gazy najmenej 199 ľudí ako rukojemníkov, vrátane žien detí a seniorov. Ozbrojené krídlo Hamasu teraz hovorí o 200 až 250 izraelských rukojemníkoch. Ich zdravotný stav je nejasný.

Hovorca ozbrojeného krídla Hamasu podľa agentúry Reuters tiež vyhlásil, že Hamas má okrem Izraelčanov aj zajatcov iných národností. Tí sú podľa neho „hostia“ a budú prepustení, keď to okolnosti budú umožňovať. Podľa agentúry AFP hovorca tiež povedal, že sa Hamas nebojí očakávanej izraelskej pozemnej operácie a že je na ňu pripravený.

Hamas podľa Mišála zadržiava aj niekoľko vysokopostavených príslušníkov izraelskej armády z divízie pôsobiacej pri hranici s Pásmom Gazy.

Hovorca izraelskej armády dnes na tlačovej konferencii uviedol, že Izrael nevykoná útok, ktorý by ohrozil zajatých občanov. Minulý týždeň agentúra Reuters s odvolaním sa na informovaný zdroj napísala, že sa Katar snaží sprostredkovať rokovania o výmene zajatých izraelských žien a detí za 36 palestínskych žien a detí v izraelských väzniciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet