Na hlavný obsah

Niektorí poslanci parlamentu zarobia viac ako premiér: Pozreli sme sa na ich platy, príplatky či náhrady

Plat poslancov je tvorený z trojnásobku priemernej mesačnej mzdy za predchádzajúci rok.

Niektorí poslanci parlamentu zarobia viac ako premiér: Pozreli sme sa na ich platy, príplatky či náhrady
Na snímke novozvolení poslanci Národnej rady SR. Foto: TASR/Jakub Kotian

Všetci novozvolení poslanci majú nárok na rovnaký plat, a to bez ohľadu na to, aká bude ich aktivita v pléne Národnej rady (NR) SR.

Plat poslancov je tvorený z trojnásobku priemernej mesačnej mzdy za predchádzajúci rok. V roku 2023 by mali poberať 3 912 eur mesačne. Mzda je však viaczložková.

Na platy poslancov a členov vlády sa pozrela redaktorka RTVS Nina Janešíková:

Poslancom prináležia aj paušálne náhrady. Ich výška závisí od toho, z ktorého kraja prichádzajú. Poslanci z Bratislavského kraja, ktorí to majú do pléna najbližšie, dostávajú k základnej mzde aj 2 348 eur.

Poslanci z ostatných krajov dostávajú 2 739 eur. Poslanecká mzda spoločne s náhradami sa teda môže pohybovať od 6 260 až do 6 651 eur. Paušálne náhrady sa nezdaňujú a poslanci nemusia preukazovať, na čo tieto náhrady použili.

Majú nárok aj na funkčné príplatky

Poslanci, ktorí zastávajú v NR SR aj nejakú inú funkciu, budú dostávať aj funkčné príplatky. Predseda NR SR dostáva 498 eur navyše, podpredsedovia 332 eur, predsedovia výborov 166 eur a podpredsedovia výborov si prilepšia o 83 eur.

Plat členov vlády tvorí 1,5-násobok mzdy poslanca, čo je 4 590 eur. K tomu dostanú aj paušálne náhrady a príplatky.

Predseda vlády zarobí v roku 2023 6 528 eur. Momentálne to teda vychádza tak, že samotný premiér dostane menší plat ako mimobratislavský poslanec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko