Na hlavný obsah

Opravy sa už nedočkali: Na ceste z Oravskej priehrady do Tvrdošína sa zrútil most

Povolenia na opravné práce sa získavali tri roky.

Opravy sa už nedočkali: Na ceste z Oravskej priehrady do Tvrdošína sa zrútil most
Most sa opravy už nedočkal. Foto: RTVS

Spadol skôr, ako sa začala oprava. Na ceste z Oravskej priehrady do Tvrdošína sa zrútil most. Cestu museli uzavrieť. Správca cesty chcel most opraviť už dávnejšie. Príprava a získanie potrebných povolení trvala tri roky.

Po tom, ako sa časť mosta zrútila do rokliny, zasadal krízový štáb. Ten rozhodol o uzatvorení cesty ešte koncom septembra. Cestu spravuje Žilinský samosprávny kraj.

„K zatvoreniu došlo z dôvodu bezpečnosti, pretože vplyvom prívalových dažďov v tomto období sa zhoršil stav. Bol tam aj zosuv okrem veľmi zlého stavu mostného objektu. Ten zosuv zaťažil ten most a spadlo krídlo aj celá krajná časť mostného objektu,“ priblížila riaditeľka odboru dopravy Žilinského samosprávneho kraja Gabriela Tisoňová.

Zrúteniu mosta na ceste z Oravskej priehrady do Tvrdošína sa v reportáži venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

Doprava bola na ňom obmedzená už dlhšie

Vodiči môžu využiť alternatívnu trasu. Krajská samospráva chcela most opraviť už dávnejšie.

„Skutočne už tri roky bol vo veľmi vážnom stave. Mňa trocha mrzí, že práve tá tvorba projektovej dokumentácie a všetkých povoľovacích procesov trvá tak dlho. Aj to je dôvod, prečo ten most nevydržal a napriek tomu, že sa s opravou plánovalo, spadol skôr, ako začala oprava,“ skonštatovala primátorka Trstenej Magdaléna Zmarzláková.

Približne rok na ňom bola obmedzená doprava do jedného jazdného pruhu. „Už je podpísaná zmluva o dielo, teda verejné obstarávanie je ukončené, tak začíname s rekonštrukciou a je teda zbytočné riešiť mimoriadnu situáciu a preklasifikovať tento mostný objekt do havarijného stavu,“ dodala Tisoňová.

Výmena mosta bude stáť takmer 800-tisíc eur. Pôvodný trojmetrový objekt nahradí nový dvadsaťmetrový most. Oproti predošlému bude schopný uniesť dvojnásobok váhy. V zlom stave sú aj ďalšie dva mosty do Námestova. Jeden vedie ponad Oravskú priehradu a jeho oprava je zatiaľ v nedohľadne. Na druhom už začali s rekonštrukčnými prácami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny