Na hlavný obsah

P. Pellegrini: Nebudeme iniciovať žiadne referendum o vystúpení z EÚ a NATO. M. Majerský si nevie predstaviť spoluprácu Hlasu-SD so SNS

Predsedovia sa zhodli, že Slovensko patrí do EÚ a NATO.

P. Pellegrini: Nebudeme iniciovať žiadne referendum o vystúpení z EÚ a NATO. M. Majerský si nevie predstaviť spoluprácu Hlasu-SD so SNS
Na snímke zľava predseda KDH M. Majerský a šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini. Foto: koláž RTVS

Šéf Smeru-SD Robert Fico pri kreovaní svojej štvrtej vlády narazil na prekážku. Prezidentka SR Zuzana Čaputová odmietla vymenovať kandidáta Slovenskej národnej strany (SNS) Rudolfa Huliaka na post ministra životného prostredia.

Huliak v Sobotných dialógoch na RTVS nevylúčil, že SNS bude iniciovať referendum o vystúpení Slovenska zo Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európskej únie (EÚ).

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini v relácii O 5 minút 12 uistil, že pre vládnu koalíciu bude záväzné to, čo bude v programovom vyhlásení. „V dohode o porozumení je jednou z hlavných priorít odstránenie akýchkoľvek pochybností, že Slovensko by zmenilo svoju zahraničnopolitickú orientáciu. Patríme do EÚ a NATO,“ podotkol.

Šéf Hlasu zároveň potvrdil, že nová vládna koalícia nebude iniciovať žiadne referendum o vystúpení Slovenska z EÚ a NATO.

Huliak je podľa Majerského neprijateľný

Predseda hnutia KDH Milan Majerský povedal, že „Huliak je neprijateľný“. Podľa neho sa prejavila vlna odporu verejnosti. „Musíme zostať v EÚ a NATO, samozrejme musíme byť silným a jasným hlasom. Huliak vytváral dezinfoscénu. Neviem si predstaviť, že zástupcovia Hlasu budú sedieť v jednej vláde so SNS a Huliakom,“ kritizoval šéf KDH.

Pozrite si celú diskusnú reláciu O 5 minút 12:

KDH „vyrušuje“ aj nominácia Martiny Šimkovičovej na post ministerky kultúry. „Nad Robertom Kaliňákom je taktiež otáznik, ale to je už na pani prezidentke,“ uzavrel Majerský.

Predseda KDH si myslí, že nová vládna koalícia by si mala urobiť „poriadok“. „Nech SNS predloží nové meno, ktoré bude akceptovateľné prezidentkou,“ dodal.

Pellegrini neuviedol, či je spokojný s nomináciou Rudolfa Huliaka za šéfa envirezortu. „V koalícii si navzájom nekádrujeme nominácie,“ dodal s tým, že problém musia vyriešiť SNS, Robert Fico a prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Pellegrini sa spolieha na Danka

Peter Pellegrini sa spolieha na predsedu SNS Andreja Danka, že „bude garantovať jednotu poslaneckého klubu“. Vláda podľa neho nebude Slovensko „traumatizovať“.

Predseda Hlasu taktiež vysvetlil, že dôvodom, prečo nevstúpili do koalície s Progresívnym Slovenskom (PS), KDH a stranou Sloboda a solidarita (SaS), boli aj ideologické rozpory.

„Nemohol som sa rozhodnúť len na základe toho, že mi ponúkli post predsedu vlády. Bolo by to sebecké,“ vysvetlil Pellegrini s tým, že nechcel presadzovať len osobné záujmy.

Majerský poprel dohodu s Ficom

Milan Majerský po voľbách prijal pozvanie od Roberta Fica. Vo štvrtok (5. 10.) sa stretli v centrále Smeru. Povedal, že nedošlo k žiadnej dohode so Smerom.

„Prišiel som do centrály Smeru, vypočul som si ho a nič som mu nesľúbil,“ dodal. Ak budú návrhy koalície „rozumné“, tak KDH ich podporí.

Kurilovská a Kaliňák by mohli byť tajomníkmi

Pellegrini pripustil, že Lucia Kurilovská a Michal Kaliňák by mohli byť štátni tajomníci. Šéf Hlasu zároveň potvrdil, že ich nominujú na posty, ktoré úzko spolupracujú s vládou.

Predseda KDH nechcel „kádrovať“ nominantov vznikajúcej vládnej koalície. Pre Majerského je dôležité, ako bude vyzerať programové vyhlásenie vlády.

Slovensko by podľa neho malo vyčerpať eurofondy a plán obnovy. „Nech ľudia majú koncové výsledky členstva v EÚ. Potom nebude sedieť vo vláde ani pán Huliak, ktorý toto členstvo spochybňuje,“ uzavrel.

Pozrite si reportáž z hlavnej spravodajskej relácie, ktorú pripravila redaktorka RTVS Barbora Bodáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko