Na hlavný obsah

Personálne výmeny novej vlády: Funkciu dostal advokát zo stretnutí na poľovníckej chate aj otec a syn, ktorí čelia obžalobe

Predseda vlády za nomináciami ministrov stojí.

Personálne výmeny novej vlády: Funkciu dostal advokát zo stretnutí na poľovníckej chate aj otec a syn, ktorí čelia obžalobe
Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda SNS Andrej Danko. Foto: TASR/Martin Baumann

Vláda Roberta Fica urobila prvé personálne výmeny. Ministri si na svoje rezorty dosadili štátnych tajomníkov aj vedúcich služobných úradov. Funkciu dostal advokát známy zo stretnutí na poľovníckej chate, manažér spájaný s miliónovými utajovanými tendrami na finančnej správe, či otec a syn, ktorí čelia obžalobe za vyhrážanie.

Novým štátnym tajomníkom rezortu spravodlivosti je aj syn policajného exprezidenta Pavol Gašpar. Vlani ho stíhali pre podozrenie zo zločinu navádzania na krivú výpoveď. Na poľovníckej chate neďaleko Levíc, ktorú polícia odpočúvala, na ňu nahováral Roberta Kaliňáka.

Nadácii Zastavme korupciu sa nepozdáva vedúci služobného úradu ministerstva spravodlivosti. Andrej Holák je známy z kauzy Mýtnik, ktorá súvisí s predraženými IT tendrami na finančnej správe.

Novým štátnym tajomníkom sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

„Bol takou šedou eminenciou v pozadí tendrov, keď on vlastne ako vtedajší podpredseda Úradu pre verejné obstarávanie odobril, aby sa tieto veľké IT zákazky na finančnej správe mohli obstarať v utajenom režime,“ zhodnotila Xénia Makarová z Nadácie Zastavme korupciu.

Otec a syn, ktorých súdia za útoky na farmárov

Na ministerstve kultúry je štátnym tajomníkom Štefan Kuffa. Jeho syn Filip začal pôsobiť v rovnakej funkcii na rezorte životného prostredia. Oboch súdia za útoky na farmárov. Kuffovci vinu popierajú.

„Niektoré nominácie sa zdajú, že sú čisto politický alebo iný kšeft bez ohľadu na odbornosť, schopnosti vykonávať funkciu štátneho tajomníka,“ kritizoval predseda PS Michal Šimečka.

RTVS oslovila spomínaných riadiacich pracovníkov ministerstiev. Na naše otázky odpovedal len Filip Kuffa. „Doterajšie reakcie mojich kolegov z parlamentu na moju osobu, alebo reakcie hlavne mimovládok, sú väčšinou skomoleniny kadejakých pochybných informácii,“ vyjadril sa.

Predseda vlády za nomináciami ministrov stojí. Hovorí, že si vybrali ľudí, s ktorými chcú spolupracovať. „Ja som nemal dôvod ich spochybňovať, navyše platí, že koaličné strany si nebudú kádrovať ani nebudú vetovať návrhy, ktoré budú prichádzať zo strany ministrov na posty štátnych tajomníkov,“ uviedol Robert Fico.

Líder Hlasu a šéf parlamentu Peter Pellegrini reagoval, že on by dal ľuďom čas, „aby ukázali počas prvých 100 dní ako to so Slovenskom myslia a či sú kompetentní tie pozície, na ktoré sú nominovaní aj zastávať.“

„V prípade, že prídu nejaké pochybenia alebo sa ukážu ako nekompetentní a neschopní, vláda ich môže odvolať, bude na vrub tých politických strán, ktoré ich presadzovali do týchto funkcií a samozrejme, bude to vizitka samotnej vlády a ministrov, ktorých ich vymenovali do funkcií,“ zhrnul politológ z Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity Michal Cirner.

Kontroverzné mená sa podľa politológa objavili medzi politikmi aj v predošlej vláde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko