Na hlavný obsah

J. Hajko: KDH bolo pripravené ísť do štvorkoalície, ak by Hlas-SD prikývol

Hlas-SD dostal podľa nich veľkorysú ponuku.

J. Hajko: KDH bolo pripravené ísť do štvorkoalície, ak by Hlas-SD prikývol
Hostia v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

Povolebné rokovania o štvorkoalícii zlyhali na Petrovi Pellegrinim, vyhlásil v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Truban. „Myslím si, že si vybral cestu, kde poprel sám seba. Pred voľbami rozprával o spájaní spoločnosti, že chce našu krajinu posunúť do budúcnosti a o Smere a Ficovi hovoril, že patria do minulosti,“ dodal.

Podľa neho rozhodovanie Hlasu-SD trvalo len asi dva až tri dni a Pellegrini si rýchlo vybral spoluprácu so Smerom. Myslí si, že k tomuto rozhodnutia prispel aj fakt, že viacerí členovia Hlasu-SD sú bývalými členmi strany Smer-SD.

V rámci rokovaní o podobe novej vlády sa často skloňovalo aj obsadenie postu ministra vnútra. To, aby ministerstvo vnútra dostala iná strana a nie Hlas-SD, ktorý by obsadil premiérske kreslo, bolo podľa Trubana dôležité preto, aby neboli pochybnosti, že nová vláda chce zastavovať prebiehajúce vyšetrovania.

Dodal, že ministrom vnútra sa nemusel stať nominant PS, ale na stole bola taktiež možnosť, že sa ním stane nestraník alebo nominant KDH.

Alternatívna vláda

Člen predsedníctva strany KDH Jozef Hajko potvrdil, že hnutie by dokázalo tento post obsadiť. „Boli sme pripravení ísť do vlády,“ vyhlásil.

Aj podľa Mariána Viskupiča (SaS) dostal Pellegrini veľkorysé ponuky. „Dnes opozičné strany urobili maximum, aby sme mu spoločne dali ponuku, ale on sa rozhodol. Pravdepodobne bol rozhodnutý od začiatku,“ povedal. Dodal, že podľa neho Pellegrini rýchlo pochopí, že sa rozhodol zle.

Hajko zdôraznil, že sa podľa neho dalo dosiahnuť, aby KDH bolo vo vláde a zároveň sa zachovali mantinely, ktoré si hnutie stanovilo. Predseda strany Milan Majerský podľa neho po stretnutí s Robertom Ficom vyhlásil, že KDH ide do opozície z toho dôvodu, lebo mu bolo jasné, že Robert Fico je už rozhodnutý.

Peter Pollák (OĽANO) uviedol, že ich hnutie od začiatku hovorilo, že Pellegrini sa rozhodne vládnuť so Smerom. Zároveň kritizoval fakt, že sa predseda KDH stretol s Ficom medzi štyrmi očami.

Hajko sa kritike bráni, hovorí že išlo z ich strany len o slušnosť. „Je to vecou politickej kultúry. Jasne sme deklarovali, že so Smerom do vlády nepôjdeme,“ dodal.

Kontrola nad korupciou

Pollák zároveň zdôraznil, že „novej vláde budeme dozerať na všetky zlodejiny a v prvom rade budeme musieť dozerať na právny štát“.

„Rozprávate o boji proti korupcii a sám ju realizujete,“ kritizoval jeho vyhlásenia Viskupič. Narážal pritom na podozrenia z volebnej korupcie v rómskych osadách, ktoré sa objavili v súvislosti s hnutím OĽANO.

„Päťsto eur za voľby je forma volebnej korupcie. Oklamali najzraniteľnejších ľudí. Niektorí z nich si pýtali 500 eur už vo volebnej miestnosti,“ uviedol.

M. Šimečka na poste podpredsedu parlamentu

Truban potvrdil, že pokiaľ vznikajúca trojkoalícia dodrží zvyklosti a ponúkne jeden post podpredsedu parlamentu opozícii, tak sa predseda PS Michal Šimečka bude o tento post uchádzať, pretože mu ako lídrovi najsilnejšej opozičnej strany patrí.

Hajko vyhlásil, že o podpore Šimčeku na tento post budú ešte rokovať. „Ale je to zvyklosť. Post podpredsedu parlamentu dostáva predstaviteľ najsilnejšej opozičnej strany,“ dodal.

Zvyklosti rešpektujú aj v SaS Viskupič avizoval, že Šimečku na poste podporia, jeho podporu si vie predstaviť aj Peter Pollák.

Pozrite si celú diskusnú reláciu RTVS O 5 minút 12, v ktorej hostia okrem iného hodnotili aj plány novej vlády na konsolidáciu verejných financií:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko