Na hlavný obsah

Pilot sa pokúsil počas letu vypnúť motory lietadla. Posádka ho musela dostať pod kontrolu

Lietadlo predčasne no bezpečne pristálo.

Pilot sa pokúsil počas letu vypnúť motory lietadla. Posádka ho musela dostať pod kontrolu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pilot amerických aerolínií Alaska Air, ktorý bol mimo služby a cestoval s posádkou v kokpite, sa pokúsil za letu vypnúť motory, píše list The Seattle Times.

V lietadle Embraer E-175 v danej chvíli bolo 80 cestujúcich, stroj bol na ceste z amerického Everettu do San Franciska. Štvorčlennej posádke sa pilota mimo služby Josepha Emersona podarilo premôcť a stroj po asi hodine cesty predčasne pristál v Portlande.

„Máme tu chlapa, ktorý nám skúsil vypnúť motory priamo v kokpite. Nevyzerá to, že by vzadu pôsobil nejaké problémy, je pod kontrolou,“ ohlásil pilot letu QX 2059 pokojným hlasom riadiacej veže v Portlande krátko po incidente, keď ho dispečer požiadal, aby posúdil „úroveň hrozby“ na palube. Na to pilot požiadal o okamžitý zásah bezpečnostných zložiek hneď po pristátí lietadla.

Cestujúci sa dostali domov v bezpečí

Piloti aerolínií môžu bežne cestovať na voľnom sedadle v kokpite, keď im skončí služba a linkovým letom svojho dopravcu sa vracajú do domovského mesta.

Prečo sa Emerson pokúsil vyradiť motory v lietadle nie je jasné. Podľa agentúry AP je teraz 44-ročný pilot vo väzbe v Oregone a obvinený je z 83 trestných činov, vrátane pokusu o vraždu, ohrozenia z nedbanlivosti a ohrozenia lietadla.

S vyšetrovaním Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI) asistuje Federálny úrad pre letectvo (FAA); podľa FAA mal Emerson platnú pilotnú licenciu.

„Sme vďační za profesionálnu reakciu na situáciu, ktorú predviedla naša posádka. Vážime si pokoj a trpezlivosť našich cestujúcich,“ uviedla vo vyhlásení Alaska Air. Cestujúci, ktorí kvôli incidentu skončili v Portlande, odcestovali do San Franciska nadväzujúcimi letmi. Od Alaska Air dostali vouchery na budúce cesty, píšu Seattle Times.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet