Na hlavný obsah

Premiér Fico hovorí o sledovaní cien potravín. Minister Takáč chce viac slovenských produktov v obchodoch

Agropotravinári snahu vítajú.

Premiér Fico hovorí o sledovaní cien potravín. Minister Takáč chce viac slovenských produktov v obchodoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Väčšia samostatnosť a viac slovenských potravín v obchodoch. To sú priority nového ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča (Smer-SD). Chce ich pretaviť aj do programového vyhlásenia vlády. Premiér Robert Fico (Smer-SD) vraví, že jeho vláda sa posnaží udržiavať sociálny dialóg – aj s potravinármi a obchodnými reťazcami.

Nový minister pôdohospodárstva sa chce prioritne venovať tomu, čo sľuboval aj pred voľbami – lepšej kvalite potravín a dostupnosti tých slovenských.

„Musíme využiť ten potenciál vidieckej krajiny, ktorou Slovensko je a využiť vidiek ako taký na pestovanie, chovanie a zvyšovanie potravinovej samostatnosti,“ spresnil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Takáč.

Prioritám nového ministra pôdohospodártstva sa venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Predseda vlády sľubuje, že sa zamerajú aj na sledovanie cien vybraných potravín. „Akonáhle budeme vidieť nejaké výkyvy v potravinách, ktoré nemajú žiadne logické vysvetlenie, tak bude musieť nastúpiť štát s regulačnými opatreniami,“ vysvetlil predseda vlády SR Fico.

Vláda sľubuje sociálny dialóg

Agropotravinári vítajú snahu dostať viac slovenských potravín na pulty, no očakávajú, že sa vláda postará o prijateľné ceny nielen pre spotrebiteľov, ale aj pre výrobcov.

„Kľúčom k všetkému je, aby štát výrazným spôsobom podporoval agropotravinárstvo. Najmä ten potravinársky spracovateľský priemysel. Aby tie výrobné náklady slovenských potravín klesli vďaka čomu sa potom tie potraviny stanú aj cenovo dostupnejšie,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Vláda sľubuje poľnohospodárom a potravinárom spoluprácu a sociálny dialóg. „Ja som už absolvoval stretnutie s SKK, čaká nás SPPK, obchodné reťazce, pekári, malí farmári, všetci tí, ktorí dá sa tak povedať kompetenčne spadajú pod ministerstvo,“ ozrejmil Takáč.

Agropotravinári sľubovanú spoluprácu vítajú. Od nového ministra žiadajú viac peňazí pre rezort.„Je mimoriadne kľúčové aj to, aby sme našli možnosti, či sa dá z plánu obnovy a odolnosti vyčleniť nejaká finančná čiastka pre slovenské agropotravinárstvo. Takže toto je tiež jedna veľká oblasť, ktorú budeme chcieť riešiť,“ dodala Holéciová.

Brusel už slovenským farmárom prispieva milióny. A to v podobe priamych platieb, ale aj z eurofondov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko