Na hlavný obsah

Prezidentka: Som pripravená viesť s vládou Roberta Fica konštruktívnu a vecnú debatu

Slovensko sa podľa nej nachádza na križovatke.

Prezidentka: Som pripravená viesť s vládou Roberta Fica konštruktívnu a vecnú debatu
Prezidentka Zuzana Čaputová v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Prezidentka Zuzana Čaputová v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedla, že je pripravená, ako aj pri predchádzajúcich vládach, viesť s vládou Roberta Fica (Smer-SD) konštruktívnu a vecnú debatu.

„Povolebné rokovania s Robertom Ficom prebehli v pragmatickej, vecnej, profesionálnej rovine. Debata s ním bola vecná, pokiaľ išlo o naše telefonické či osobné stretnutia. Aj vďaka tomu bolo možné vymenovať vládu v relatívne skorom termíne,“ povedala.

Na rokovaniach podľa Čaputovej nepadla ani raz zmienka o trestnom oznámení, ktoré podala prezidentka na Fica pre šírenie klamstiev o jej sebe, ani o možnej ústavnej žalobe, ktorú nový premiér avizoval ešte pred voľbami pre údajné zasahovanie do živého vyšetrovania. „Z jeho strany som to brala ako predvolebnú rétoriku. Bola to súčasť predvolebnej kampane,“ dodala.

„Buď sa vyberieme cestou budovania mostov v spoločnosti a budovania spolupráce, alebo ideme smerom k deštrukcii. Máme takúto križovatku pred sebou každý boží deň a je na nás, ktorou cestou sa vyberieme,“ zdôraznila prezidentka.

Počas jej úradovania podľa jej slov vždy ponúkala, aby Slovensko išlo cestou slušnosti, férovosti, korektnosti, ústavnosti a zákonnosti. „Je to však ťažký boj, pretože už v tejto chvíli sa píšu statusy na Facebooku, ktoré to otáčajú úplne opačným smerom,“ skonštatovala Čaputová.

Zopakovala výhrady voči Huliakovi

Hlava štátu zopakovala, že pri posudzovaní nominácie Rudolfa Huliaka (SNS) na post ministra životného prostredia videla pri jeho mene ústavné prekážky, ktoré nevidela pri iných nominantoch. Reagovala tým aj na kritiku mnohých opozičných politikov, prečo neodmietla vymenovať aj iných kandidátov na ministrov.

Pripomenula, že nominant SNS spochybňoval klimatickú krízu, pričom ochrana klímy je jedným z pilierov envirorezortu.

„Prezidentka tu nie ja na to, aby korigovala vôľu občanov, ktorá vzišla z demokratických volieb. Je tu na to, aby zatiahla ručnú brzdu, ak by hrozila kolízia s ústavou z hľadiska riadneho výkonu ústavných povinností,“ myslí si prezidentka.

Odvolanie Š. Hamrana

Komentovala aj rozhodnutie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) o odvolaní policajného prezidenta Štefana Hamrana len niekoľko dní pred jeho oficiálnym koncom vo funkcii a jeho preradení na okresné riaditeľstvo v Poprade.

Prezidentka si myslí, že spôsob, akým Hamrana odvolal, nie je štandardný. Zároveň však dodala, že výmena policajného prezidenta s príchodom novej vlády je na Slovensku už štandardom. „Toto nie je z hľadiska politickej kultúry niečo, čo by bolo nasledovania hodné,“ uviedla.

Sledujte záznam diskusnej relácie RTVS Sobotné dialógy:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko