Na hlavný obsah

Republikán Steve Scalise stiahol svoju kandidatúru na post šéfa Snemovne USA

Nepodarilo sa mu zabezpečiť dostatočnú podporu vo vlastnej frakcii.

Republikán Steve Scalise stiahol svoju kandidatúru na post šéfa Snemovne USA
Republikán Steve Foto: ČTK/AP/Francis Chung/POLITICO

Republikán Steve Scalise, nominovaný na uvoľnený post predsedu Snemovne reprezentantov Kongresu USA, stiahol vo štvrtok (12. 10.) svoju kandidatúru, informujú agentúry DPA a AFP.

Samotný Scalise, kongresman z Louisiany, to potvrdil novinárom vo štvrtok miestneho času po tom, čo sa mu nepodarilo zabezpečiť dostatočnú podporu vo vlastnej frakcii.

Republikáni, ktorí majú v Snemovni reprezentantov tesnú väčšinu, sa nedokázali zjednotiť, aby Scaliseho mohli zvoliť v hlasovaní celej snemovne. Stiahnutie jeho kandidatúry uvrhlo dolnú komoru Kongresu do ešte väčšieho chaosu, konštatuje AFP.

Republikánski kongresmani v neverejnom hlasovaní v stredu podporili Scaliseho pred druhým kandidátom Jimom Jordanom, ktorému podporu vyjadril exprezident USA Donald Trump.

Stúpenci kongresmana Jordana uviedli, že budú pokračovať v úsilí presadiť jeho kandidatúru, píše britský denník The Guardian.

Doterajší predseda snemovne Kevin McCarthy bol minulý týždeň odvolaný z funkcie po vzbure radikálneho krídla Republikánskej strany. Návrh na odvolanie predložil Matt Gaetz z Floridy.

Skupina ôsmich republikánov vedená Gaetzom sa vzbúrila proti McCarthymu pre jeho spoluprácu s Demokratickou stranou pri odvrátení hroziaceho shutdownu (prerušení financovania federálnych inštitúcií).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet