Na hlavný obsah

Slovensko môže z Izraela repatriovať 89 ľudí. Rezort diplomacie však prijal stovky žiadostí o evakuáciu z krajiny

Vládny špeciál by mal odletieť z Bratislavy v stredu v skorých ranných hodinách.

Slovensko môže z Izraela repatriovať 89 ľudí. Rezort diplomacie však prijal stovky žiadostí o evakuáciu z krajiny
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Izraeli a na Západnom brehu by sa malo nachádzať okolo 450 až 500 občanov Slovenska. Pre redaktora RTVS Borisa Novotňáka to potvrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí Matúš Dávid

„Sú v poriadku, náš zastupiteľský úrad naďalej neeviduje medzi zranenými ani obeťami žiadnych našich občanov,“ uviedol rezort. Hovorca rezortu potvrdil, že o návrat na Slovensko požiadalo niekoľko organizovaných turistických skupín, teda pútnikov, spolu zhruba 350 osôb.

Pozrite si celý rozhovor redaktora RTVS Borisa Novotňáka s hovorcom ministerstva zahraničných vecí Matúšom Dávidom:

Prioritne odletia pútnici

„Evidujeme však aj žiadosti od vyše stovky Slovákov žijúcich dlhodobo v Izraeli, či už tam majú trvalý alebo prechodný pobyt. No a evidujeme tiež záujem od individuálnych turistov, ktorých je asi 20,“ dodal Dávid. V stredu by vládnym špeciálom mali prioritne odletieť pútnici.

Vládny špeciál, ktorý Slovensko vyšle do Tel Avivu v stredu (11. 10.) v skorých ranných hodinách, má kapacitu 91 miest. „Na palube budú k dispozícii slovenským občanom aj dvaja zdravotníci,“ uviedol Matúš Dávid.

Keďže budú na palube ešte dvaja zdravotníci, tak stroj vie repatriovať 89 občanov. „Pochopiteľne, prioritu majú zraniteľné osoby bez pobytu v Izraeli – starší ľudia, chorí či hendikepovaní, tehotné ženy, malé deti a ich sprievod,“ uviedol hovorca rezortu Dávid.

Čo bude s ďalšími?

Civilná letecká preprava do Izraela i z krajiny je obmedzená, ale stále by mala byť čiastočne funkčná. Mnohé lety však majú meškanie alebo ich zrušili či presunuli.

„Platí, že vládny špeciál má obmedzené kapacity, a preto tých, ktorí majú možnosť a sú aj pod dozorom a ochranou cestovnej kancelárie, prosíme, aby využili komerčné lety smerujúce do Európy, resp. bezpečných krajín,“ uviedlo ministerstvo zahraničia.

Odporúčania pre občanov

Rezort diplomacie vyzval občanov, ktorí sa nachádzajú v Izraeli, aby

– venovali maximálnu pozornosť vývoju situácie,
– sledovali miestne médiá,
– zvážili presuny v rámci Izraela,
– rešpektovali pokyny izraelských bezpečnostných zložiek a armády,
– sa nepohybovali v blízkosti pásma Gazy.

Občania SR môžu v prípade núdze kontaktovať pohotovostné číslo mobilného telefónu veľvyslanectva +972 544556642.

V súčasnosti to nie je vhodná destinácia

V sobotu (7. 10.) vpadli komandá útočníkov palestínskeho hnutia Hamas z pásma Gazy na územie Izraela. Bezhlavo zabíjali civilistov i príslušníkov ozbrojených zložiek a brali rukojemníkov vrátane žien, detí a seniorov. Ich vpád sprevádzalo masívne ostreľovanie územia Izraela.

„Riskovať ľudský život za to nestojí, život je cennejší ako zakúpená dovolenka. V súčasnosti to rozhodne nie je vhodná destinácia na púť, turistiku či dovolenku,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí.

Niektoré cestovné kancelárie naďalej plánujú realizovať zájazdy do krajiny. „Považujeme to za obzvlášť nezodpovedné konanie,“ uviedol Dávid.

Štátne orgány im to však nemôžu zakázať. „Inými slovami – cestovné odporúčania rezortu diplomacie v akomkoľvek stupni nemajú žiadny vplyv na zmluvný vzťah medzi cestovnou kanceláriou a klientom,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko