Na hlavný obsah

Spovede preživších z festivalu v Izraeli pre RTVS: Teroristi strieľali tam, kde som sa len pred pár minútami ukrývala

Počet obetí teroristov z Hamasu presahuje 1 300.

Spovede preživších z festivalu v Izraeli pre  RTVS: Teroristi strieľali tam, kde som sa len pred pár minútami ukrývala
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Počet obetí teroristov z Hamasu presahuje 1 300. Po celom Izraeli ľudia pochovávajú zosnulých. Toto je jeden z pohrebov. Vzdávame úctu päťčlennej rodine, ktorú militanti pri útoku na kibuc, kde bývali, celú zabili.

Najkrvavejší masaker podnikol Hamas na tanečnom festivale Nova, sotva päť kilometrov od hraníc pásma Gazy. Bolo na ňom vyše 3-tisíc ľudí. Minimálne 260 z nich sa už domov nikdy nevráti. Jedným z účastníkov bol Amit, ktorý takto zaznamenal moment útoku.

S preživšími festivalu Nova sa rozprával redaktor RTVS Matej Šulc:

„Bolo pol siedmej ráno, tancoval som so svojím kamarátom na menšom pódiu a zrazu hudba stíchla. Počul som ranu. Pomyslel som si, že je to možno ohňostroj. Ale prečo? Tie na festivaloch nebývajú. Na oblohe som si všimol rakety a začal som kričať: To je z Gazy!“ hovorí preživší útoku militantov z Hamasu Amit Mosai.

Rýchlo začal utekať preč. Ešte mu nedochádzalo, že mŕtve telá, ktoré vidí po ceste, sú obete teroristov. Autom sa mu podarilo dostať na 20 kilometrov vzdialenú čerpaciu stanicu, kde sa ukryl. „Ukrývalo sa tam veľa ľudí. Cyklisti, ktorí boli na túre, aj návštevníci festivalu,“ pokračuje Amit.

Na hrôzy, ktoré prežila myslí stále

Teroristi boli blízko. Neďaleko sa zrazu ozvala streľba. „Po dvoch hodinách sa tam objavil vojak, bol zranený. Krv mal na celej uniforme. To nie je niečo, s čím rátate. Bolo to asi po súboji s teroristom,“ hovorí Amit.

Onedlho prišli ďalší vojaci, ktorí povedali kadiaľ bezpečne ujsť. To sa Amitovi napokon podarilo. Podobne ako Natalii, iránskej židovke, ktorá na festival prišla zo Spojených štátov. Už je doma v USA. Stále však myslí na hrôzy, ktoré v Izraeli zažila.

„Včera som videla video z festivalu Nova. Teroristi na ňom strieľajú na toalety a snažia sa zabiť ľudí, ktorí sa v nich skryli. Len pár minút predtým som sa tam ukrývala aj ja. Až keď som videla to video uvedomila som si, ako blízko som bola smrti,“ hovorí preživšia útoku militantov z Hamasu Natalie Sanandaji.

O hrôzach sme sa dozvedeli od tých čo prežili. Napríklad Amitovi priatelia Adira, Širáz a Celin, to šťastie nemali. Zavraždili ich ešte cestou na festival. Ostali po nich siroty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet