Na hlavný obsah

Stávky na výsledok volieb trhali rekordy. Výherca najvyššej čiastky si prilepšil o tisícky eur

Stávky spolu presiahli milióny eur.

Stávky na výsledok volieb trhali rekordy. Výherca najvyššej čiastky si prilepšil o tisícky eur
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Stávky na parlamentné voľby presiahli milióny eur. Najväčším favoritom tipujúcich bol Smer-SD. Vyplýva to z vyjadrení stávkových kancelárií, ktoré RTVS oslovila. Bookmakeri poukazujú na to, že ich kurzy boli presnejším ukazovateľom, ako predvolebné prieskumy či exit polly. Tie však zisťujú aj iné údaje než len poradie strán.

Objem stávok dosiahol rekordné množstvo a výrazne prekonal predchádzajúce parlamentné voľby. Podľa stávkových kancelárií bol záujem porovnateľný s veľkými športovými udalosťami.

Voľbám do NR SR z pohľadu stávkových kancelárií sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Andrea Šuvadová:

„Na tieto voľby sme mali zhruba o tretinu väčšie stávky ako na minulé voľby a tipujúci vyhrali o 40 percent viac ako v minulých voľbách, takže tipujúci boli tentokrát úspešnejší ako my. Boli to rádovo milióny,“ priblížil hlavný bookmaker Niké Richard Slušný.

„Oproti roku 2020 je tam značný nárast, keďže vtedy to bolo iba 1,4 milióna eur,“ povedal vedúci oddelenia komunikácie Tipsport Filip Timár. Favoritom tipérov v predčasných parlamentných voľbách bola strana Smer-SD, „na ktorú si zhruba tretina všetkých tipérov vsadila vyše 800-tisíc eur, takže tipéri boli úspešní“.

Najvyššia výhra aj prehra v tisíckach eur

To, že voľby vyhrá Smer, bookmakeri až tak jednoznačne nepredpokladali.

„Bookmakeri aj prieskumné agentúry videli tie šance dvoch hlavných favoritov PS a Smer pomerne vyrovnane, pred voľbami sme aj my mierne favorizovali PS, ale tipujúci to videli inak. Tam sme mali až 2/3 na výhru Smeru a iba 15 stávok na výhru PS. Takže tipujúci to odhadli veľmi presne a skončili v pluse pri stávkach na víťaza volieb,“ skonštatoval Slušný.

„Najvyššia výhra bola 19 600 eur, a túto výhru prinieslo víťazstvo strany Smer tipérovi, ktorý si na ňu vsadil, kurz: 1,96:1,“ uviedol Timár. „Najvyššia výhra bolo 10-tisíc eur stavených na výhru Smeru, mali sme štyroch takých tipujúcich. Najvyššiu prehru sme mali stávku sedemtisíc eur na výhru PS, to teda nevyšlo,“ uviedol Slušný.

Tipujúci odhadli aj účasť menších hráčov v parlamentných laviciach, s výnimkou jednej strany. „Tipujúcim dobre vyšlo, že správne odhadli, že do parlamentu sa dostane SaS, KDH aj SNS. Nevyšli im tipy na to, že do parlamentu sa nedostane Republika, tam sme mali až 90 percent stávok na to, že Republika prejde do parlamentu,“ dodal Slušný z Niké.

Podľa bookmakerov až približne tretina ľudí, ktorí stávkujú vo voľbách, bežne netipuje. Tipujúci sa z nich stávajú iba počas parlamentných, alebo prezidentských volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko