Na hlavný obsah

Stovky policajtov pokračujú v pátraní po strelcovi z Lewistonu, ktorý zabil 18 ľudí

Útok sa odohral v stredu.

Stovky policajtov pokračujú v pátraní po strelcovi z Lewistonu, ktorý zabil 18 ľudí
Na fotografii zverejnenej policajným oddelením v Lewistone v štáte Maine je Robert Card, ktorého polícia identifikovala ako osobu záujmu v súvislosti s masovou streľbou v Lewistone. Foto: TASR/AP

Stovky policajtov v americkom štáte Maine vo štvrtok (26. 10.) pokračovali v pátraní po útočníkovi na úteku, ktorý v stredu (25. 10.) pri hromadnej streľbe v bowlingovej hale a v bare v meste Lewiston zabil 18 ľudí. Ďalších 13 osôb pri tom utrpelo zranenia, informovala v noci na piatok (27. 10.)agentúra AFP. Do pátrania sa zapojili aj agenti FBI.

Ako uviedla agentúra AP, policajti v rámci pátrania neďaleko mesta Bowdoin obkľúčili dom, ktorý vlastní príbuzný podozrivého Roberta Carda. Prostredníctvom výziev cez megafóny políc

Oblasť okolo Lewistonu je počas pátrania po podozrivom uzavretá. Na cestách sú zátarasy, v školách bolo zrušené vyučovanie, vo veľmi obmedzenom režime pracujú obchody i služby. Úrady vyzvali obyvateľov, aby zostali vnútri.

Guvernérka štátu Maine Janet Millsová uviedla, že podozrivý je „považovaný za ozbrojeného a nebezpečného“, preto polícia občanom odporúča za žiadnych okolností sa k nemu nepribližovať. Varovanie pred ním dostala aj kanadská pohraničná stráž, doplnila agentúra AFP. 

Útok odsúdil aj prezident Biden

Prezident Spojených štátov Joe Biden vo štvrtok masakru odsúdil a vyzval republikánov, aby podporili zákaz strelných zbraní. Nariadil tiež na znak smútku zvesiť americké vlajky na pol žrde.

Podozrivý Robert Card (40) prešiel výcvikom v americkej armáde. V lete ho na dva týždne umiestnili do psychiatrického zariadenia, pretože sa vyhrážal útokom na vojenskú výcvikovú základňu v meste Saco a tvrdil, že počuje hlasy.

Útok v Lewistone bol šokom pre štát Maine, ktorý má iba 1,3 milióna obyvateľov a v rámci USA aj jednu z najnižších bilancií v počte vrážd – vlani ich tam bolo spáchaných 29.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet