Na hlavný obsah

Streľba v americkom štáte Maine: Útočník, ktorý je stále na úteku, zabil 18 ľudí

Ďalších trinástich zranil.

Streľba v americkom štáte Maine: Útočník, ktorý je stále na úteku, zabil 18 ľudí
(ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Streľba na viacerých miestach amerického mesta Lewiston si vyžiadala 18 obetí, zranených je trinásť. O bilancii vo štvrtok (26. 10.) popoludní na tlačovej konferencii informovala guvernérka štátu Maine Janet Millsová.

Podozrivým z útokov je 40-ročný armádny záložník Robert Card, po ktorom pátrajú stovky policajtov. Muž podľa polície trpel psychickými problémami, s ktorými sa liečil. V prípade je ale stále mnoho nejasností.

Podozrivého Corda teraz polícia stíha pre podozrenie z osemnásobnej vraždy. Podľa zástupcu polície Williama Rossa počet obvinení pravdepodobne stúpne na 18 vo chvíli, keď identifikujú všetky obete. Útočník podľa neho v stredu (25. 10.) okolo 20.00 h miestneho času zabil osem ľudí v bowlingovej herni a ďalších sedem v reštaurácii vzdialenej asi dvanásť minút jazdy autom. Zvyšné tri obete zomreli po prevoze do nemocnice.

Po Cordovi pátrajú stovky policajtov, úrady uzavreli množstvo verejných budov i škôl a vyzývajú ľudí ku bdelosti a opatrnosti.

Na snímke z videa, ktoré zverejnil úrad šerifa okresu Androscoggin, v tom čase neznámy strelec mieri zbraňou pri vstupe do rekreačného zariadenia Sparetime v Lewistone.
Na snímke z videa, ktoré zverejnil úrad šerifa okresu Androscoggin, v tom čase neznámy strelec mieri zbraňou pri vstupe do rekreačného zariadenia Sparetime v Lewistone.Foto: TASR/AP

Pomoc federálnych úradov

„Lewiston je špeciálnym miestom známym pre svoju otvorenosť a zomknutú komunitu. Roky som tu pracovala, stretla som tu aj sa vydala za svojho muža. Naše dcéry tu chodili do školy. Nikto z 1,3 milióna obyvateľov nášho štátu si niečo také nezaslúži. Ani žiadny iný štát alebo iní ľudia,“ povedala Millsová.

Guvernérka štátu Maine o prípade podľa denníka The New York Times už dvakrát hovorila s prezidentom Joem Bidenom a raz s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Federálne úrady podľa Millsovej sľúbili Maine „plnú podporu“.

Zvláštna agentka Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jodi Cohenová uviedla, že políciu v Lewistone podporujú „taktické tímy, špecialisti na zber dôkazov i tímy detektívov“ z rôznych amerických štátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet