Na hlavný obsah

V americkom štáte Maine muž zastrelil zrejme až 22 ľudí, ďalšie desiatky zranil

Po strelcovi pátrajú stovky policajtov.

V americkom štáte Maine muž zastrelil zrejme až 22 ľudí, ďalšie desiatky zranil
Na snímke z videa, ktoré zverejnil úrad šerifa okresu Androscoggin, v tom čase neznámy strelec mieri zbraňou pri vstupe do rekreačného zariadenia Sparetime v Lewistone. Foto: TASR/AP

Pri streľbe v americkom meste Lewiston v štáte Maine prišlo o život podľa rôznych zdrojov 15 až 22 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Podozrivým je 40-ročný muž, po ktorom pátrajú stovky policajtov. O situácii priebežne informujú prezident Joe Biden.

Server spravodajskej televízie NBC News pôvodne s odvolaním sa na políciu mesta Lewiston informoval o 22 mŕtvych, neskôr bilanciu znížil na 15 až 20 obetí. Zranil podľa NBC 50 osôb, pričom nie všetkých postrelil . Niektorí zrejme utrpeli zranenia v tlačenici. Televízia CNN píše stále o najmenej 22 mŕtvych, podľa agentúry AP zahynulo v Lewistone najmenej 16 osôb a počet obetí zrejme ďalej porastie.

Streľba bola v stredu (25. 10.) večer miestneho času (v noci na štvrtok 26. 10. SELČ) hlásená z herne bowlingu a reštaurácie v tomto meste so zhruba 36-tisíc obyvateľmi na severovýchode Spojených štátov.

Polícia vyzvala miestnych obyvateľov, aby sa zamkli vo svojich domovoch a nevychádzali von. Na facebooku tiež zverejnila fotografiu podozrivého, na ktorej je vidieť muž v modrých nohaviciach a hnedej mikine so zrejme automatickou či poloautomatickou zbraňou.

Neskôr polícia uviedla, že pátra po Robertovi Cardovi a varovala, že by mal byť považovaný za ozbrojeného a nebezpečného.

Agentúra AP napísala, že Card je armádou vyškolený inštruktor v zaobchádzaní so zbraňami, ktorý mal v poslednom čase psychické problémy. Dva týždne tento rok v lete strávil v psychiatrickom zariadení. Počul vraj hlasy a vyhrážal sa, že zaútočí na vojenské výcvikové stredisko v meste Saco v Maine.

Polícia tiež oznámila, že našla biele vozidlo SUV, ktorým podľa nej Card odišiel z Lewistonu do 11 kilometrov vzdialeného mesta Lisbon. Taktiež v Lisbone ľudí vyzvali, aby nevychádzali z domovov, v oboch mestách dnes zostanú zatvorené úrady a školy.

Streľby v USA

Od začiatku tohto roka bolo v krajine zaznamenaných 564 prípadov masovej streľby, uvádza nezisková organizácia Gun Violence Archive. Tá do štatistiky zahŕňa prípady, keď pri streľbe utrpia zranenia alebo prídu o život najmenej štyria ľudia, nepočíta v to strelec.

Podľa agentúry Reuters je masaker z Lewistonu najhorší od augusta 2019, keď strelec v texaskom El Pase zabil 23 ľudí.

Server NBC News uviedol, že 22 mŕtvych je takmer rovnaký počet, ktorý je v 1,4-miliónovom Maine bežne zavraždený za celý rok. Vlani tu polícia evidovala 29 vrážd, v roku 2020 o deväť menej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet