Na hlavný obsah

V bratislavskej nemocnici leží žena s ťažkým stavom legionárskej choroby, zrejme sa nakazila na dovolenke

Človek sa môže infikovať vdýchnutím vodných aerosólov.

V bratislavskej nemocnici leží žena s ťažkým stavom legionárskej choroby, zrejme sa nakazila na dovolenke
Ilustračná snímka Foto: RTVS

V Univerzitnej nemocnici v Bratislave sa nachádza 47-ročná žena s legionárskou chorobou, ktorá je vo vážnom stave na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení (ARO). Baktériou z rodu Legionella sa zrejme nakazila na dovolenke v zahraničí. Informoval o tom portál noviny.sk

„Je to mladá žena. Bola v zahraničí a pravdepodobne si to doniesla odtiaľ. Nevieme, prečo je u nej ten priebeh taký, aký je, lebo ona je v podstate zdravá. Takýto ťažký priebeh mávajú zvyčajne pacienti s nejakým iným ochorením,“ priblížil pre noviny.sk primár ARO v petržalskej Nemocnici sv. Cyrila a Metoda Jakub Hložník.

Slovensko eviduje 24 úmrtí

Úrad verejného zdravotníctva SR evidoval za minulý a tento rok doposiaľ 24 úmrtí na legionelózu. Ochorenie spôsobuje baktéria z rodu Legionela, ktorá sa prirodzene vyskytuje v umelých aj v prírodných vodných systémoch a v pôde. Informovala o tom hovorkyňa úradu Daša Račková.

„Vo všeobecnosti platí, že najčastejšími rizikovými faktormi sú vek nad 50 rokov, pridružené ochorenia, fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu, chronické ochorenia pľúc, ako aj ďalšie chronické ochorenia napríklad kardiovaskulárne ochorenia alebo imunodeficiencia,“ priblížila hovorkyňa.

Človek sa môže infikovať vdýchnutím vodných aerosólov, teda drobných kvapôčok vody kontaminovaných touto baktériou a zriedkavo aspiráciou vody. Pitie vody v bežnej populácii nepredstavuje riziko.

„Aerosóly obsahujúce baktérie sa najčastejšie vytvárajú napríklad pri spustení sprchy, vo vírivkách, fontánach a v klimatizačných systémoch. Treba preto zabezpečiť, aby teplá voda dosahovala 50 až 55 stupňov Celzia a zaistiť v celom vodovodnom systéme jej cirkuláciu,“ priblížila Račková.

Zároveň je podľa ÚVZ dôležité zabrániť stagnácii vody. Apeluje na ľudí, aby odpúšťali raz týždenne vodu zo spŕch aj kohútikov, ktoré dlhší čas neboli používané. Treba podľa neho tiež udržiavať hlavice a vodovodné kohútiky čisté, bez slizov, povlakov a usadenín. Apeluje tiež na dostatočne izolované rozvody s teplou vodou, aby nedochádzalo k ohrievaniu studenej vody

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny