Na hlavný obsah

V hlavnom meste Švédska zakážu autá so spaľovacím motorom. Viceprimátor tým chce znížiť výskyt chorôb u detí aj starších

V Štokholme chcú zlepšiť kvalitu ovzdušia.

V hlavnom meste Švédska zakážu autá so spaľovacím motorom. Viceprimátor tým chce znížiť výskyt chorôb u detí aj starších
Ilustračný obrázok - Štokholm Foto: Unsplash

Švédske hlavné mesto Štokholm v snahe zlepšiť kvalitu ovzdušia zakáže od roku 2025 používanie áut so spaľovacími motormi v centre metropoly, uviedol v utorok (10.10.) zástupca primátora. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Pre ovzdušie v Štokholme v súčasnosti majú deti choré pľúca a starší ľudia predčasne umierajú. Je to absolútne neprijateľná situácia,“ uviedol vo vyhlásení Lars Strömgren, viceprimátor mesta pre dopravu a mestské prostredie.

„Musíme obmedziť škodlivé výfukové plyny z benzínových a naftových áut,“ dodal Strömgren. Zakázaná oblasť pre tieto autá leží v centre štokholmskej nákupnej štvrte s množstvom reštaurácií a kancelárskych budov.

Oblasť je plná chodcov a cyklistov

Zákaz vstúpi do platnosti 31. decembra 2024 „v oblasti s veľkým počtom chodcov a cyklistov, kde je potrebné zlepšiť kvalitu ovzdušia“, povedal Strömgren.

„Je to tiež časť mesta, kde vidíme, že je veľký záujem o rýchlejšiu elektrifikáciu, pričom aktéri môžu stáť na čele tohto prechodu,“ dodal viceprimátor. Výnimky sa budú týkať policajných áut, sanitiek a ďalších bezpečnostných služieb.

„Elektrické vozidlá prispievajú aj k nižším emisiám a nižšej hlučnosti. To znamená, že viac (zásobovacích) dodávok sa môže uskutočňovať v noci. Tým sa zníži preťaženie ciest v centre mesta,“ tvrdí Strömgren. Ide o prvý krok mesta v tomto smere. Neskôr sa má zákaz ešte viac rozšíriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet