Na hlavný obsah

V sobotu môžeme pozorovať čiastočné zatmenie Mesiaca. Viditeľné bude aj voľným okom

Najväčšia časť Mesiaca bude zakrytá o 22.11 h.

V sobotu môžeme pozorovať čiastočné zatmenie Mesiaca. Viditeľné bude aj voľným okom
Na snímke čiastočné zatmenie Mesiaca v Pezinku 16. júla 2019. Foto: TASR/ Michal Svítok

V sobotu (28. 10.) náš čaká čiastočné zatmenie Mesiaca. Tento jav možno sledovať voľným okom, dokonca nie je potrebný ani ďalekohľad.

„Zatmenie Mesiaca nastáva vtedy, keď sa Slnko, Zem a Mesiac dostanú na jednu priamku a Mesiac sa ocitne v tieni Zeme. Keďže Mesiac svieti na oblohe len vďaka odrazenému svetlu zo Slnka, počas úplného zatmenia ho nevidíme. Pri čiastočnom zatmení je v tieni len nejaká časť mesačného kotúča,“ uviedol astronóm Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Podľa astronóma tento úkaz nie je až tak vzácny na rozdiel od zatmenia Slnka, ktoré vidno len v úzkom páse na zemskom povrchu. „Zatmenie Mesiaca je viditeľné zo všetkých miest, kde je Mesiac práve nad obzorom. Vyskytuje sa jeden až dva razy za rok,“ spresnil. Posledné od nás viditeľné zatmenie Mesiaca sa udialo 5. mája 2023 – išlo o polotieňové zatmenie.

Úkaz je viditeľný voľným okom. K jeho pozorovaniu nie je potrebný dokonca ani ďalekohľad. “Dobré je ale nájsť si miesto, kde nás nebude rušiť umelé osvetlenie,“ odporučil astronóm.

Tento jav bude podľa Svoreňa viditeľný z celého Slovenska. „Najväčšia časť Mesiaca (12 percent) bude zakrytá o 22.11 h,“ dodal Svoreň .

Časový priebeh zatmenia:

začiatok polotieňového zatmenia20.02 h
začiatok čiastočného zatmenia21.35 h
najväčšia fáza zatmenia 22.11 h
koniec čiastočného zatmenia22.53 h
koniec polotieňového zatmenia00.26 h

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko