Na hlavný obsah

Zemetrasenie na východe Slovenska strhlo loď Bohemia do Domaše, podarilo sa ju dostať späť do prístavu

Zemetrasenie malo podľa prvých odhadov silu magnitúdy päť.

Zemetrasenie na východe Slovenska strhlo loď Bohemia do Domaše, podarilo sa ju dostať späť do prístavu
Loď Bohemia sa bezpečne vrátila do prístavu. Foto: Facebook/Domaša CIty Dobrá

Východné Slovensko zasiahlo zemetrasenie, ktoré malo podľa prvých odhadov Európskeho stredomorského seizmologické centra (CSEM) silu magnitúdy päť a epicentrum malo maž 18 kilometrov severovýchodne od Humenného v hĺbke desať kilometrov . K otrasom, ktoré trvali niekoľko sekúnd, došlo okolo 20.24. Ak sa táto sila potvrdí, pôjde o najsilnejšie zemetrasenie na našom území za posledných 80 rokov.

Zemetrasenie potvrdilo aj ministerstvo vnútra, podľa jeho predbežných informácií malo silu 4,9 magnitúdy. Ministerstvo ľudí ubezpečilo, že jadrové elektrárne fungujú v normálnom režime. Občanov vyzýva, aby zachovali pokoj a tiesňové linky využívali v nevyhnutných prípadoch.

„Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko sekcie krízového riadenia MV SR nemá v tejto súvislosti hlásené zranenia ľudí ani škody na majetku. Sme v kontakte aj s JE Jaslovské Bohunice a Mochovce, ktoré fungujú v normálnom režime,“ uviedlo ministerstvo na sociálnej sieti Facebook.

Otrasy potvrdili obyvatelia východoslovenských miest na sociálnych sieťach. Cítili ho v okolí Košíc, Prešova i na Zemplíne. Obyvatelia opisujú, ako sa napríklad triasli stoličky či lustre alebo sa začali otvárať dvere.

Popraskané steny aj dunivý zvuk

„Veľké škody zatiaľ občania nehlásili, ale ja mám napríklad v dome popukané steny, popadanú omietku, porozbíjané obrazy, zrkadlá zo stien, vázy. Nestihol som ešte všetko skontrolovať. Idem sa pozrieť na úrad, či nedošlo k poškodeniu vodovodného potrubia a ďalších rozvodov,“ povedal pre TASR starosta obce Holčíkovce v okrese Vranov nad Topľou Michal Flešár. Popukané steny a porozbíjané veci hlásia aj ďalší obyvatelia obce.

autor: divák Miroslav z Humenného

Alexandra v Hôrke pri Poprade cítila otrasy, keď večer sedeli s manželom v obývačke. „Dosť to bolo vidieť najmä na akváriu a viditeľne manželom triaslo, ako sedel na gauči,“ povedala pre TASR. Rovnako asi 15 sekundové otrasy cítila aj Janka, ktorá je momentálne hospitalizovaná v prešovskej nemocnici.

Utrhnutá Bohemia na Domaši

Ako informuje facebooková stránka Domaša City Dobrá, zemetrasenie utrhlo loď Bohemia zo suchého doku z koľajníc priamo do Domaše. Loď následne voľne plávala po vodnej nádrži. Zasahovať museli hasiči.

„Pomerne silné zemetrasenie utrhlo výletnú loď Bohemia zo suchého doku tak, že koľajový vozík neubrzdili ani štyri kusy koľajových bŕzd a utrhlo aj oceľové lano. Loď plávala voľne po Domaši, po spolupráci s hasičmi je už v prístave, k jej poškodeniu v dôsledku prudkého nárazu do vody po zbežnej kontrole podpalubia nedošlo,“ informovala stránka po zásahu.

Presnú silu zemetrasenia určí až ručná lokalizácia

Zemetrasenie potvrdil pre TASR vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV) Kristián Csicsay. Otrasy bolo podľa svedkov cítiť na viacerých miestach v Prešovskom a Košickom kraji.

autor: divák Tomáš z Kamenice nad Cirochou

„Môžem potvrdiť, že išlo o seizmický jav na východe Slovenska. Presnú magnitúdu a lokalizáciu však momentálne neviem potvrdiť,“ uviedol Csicsay. CSEM uvádza na svojej stránke magnitúdu päť.

„Ja tipujem, že bude menšia, lebo to je automatická lokalizácia. Presnejšia bude tá ručná. Ak by magnitúda bola okolo 5, tak naposledy sme mali zemetrasenie s epicentrom na území s takouto magnitúdou pred asi 80 rokmi. Takže na naše pomery je to silné,“ povedal Csiscay s tým, že takéto zemetrasenie môže spôsobiť škody.

Zemetrasenie sa na východe Slovenska objavilo aj pred niekoľkými mesiacmi so silou 2,6 magnitúdy. Viac o otrasoch z minulosti si prečítajte tu.

Samosprávy vyzývajú na pokoj a opatrnosť

„Boli to silné otrasy, máme hlásených veľa škôd – popraskané múry, poškodený kostol. Bolo to len pred chvíľou, je tu panika. Odtrhlo nám loď z brehu, ktorá už bola zazimovaná,“ povedal pre TASR starosta obce Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou Radovan Kapraľ.

Obec vyzýva prostredníctvom sociálnej siete chatárov a občanov, aby zachovali pokoj. „Nie je vylúčené, že sa to nezopakuje, preto by sa ľudia mali zdržiavať na prízemí svojich domov. Buďte preto opatrní. V prípade potreby, kontaktujte obecný úrad,“ uvádza obec.

„V čase okolo 20.23 h bolo v Prešove cítiť zemetrasenie, ktoré malo podľa najnovších informácii epicentrum blízko Humenného. Situáciu v Prešove monitorujeme, zatiaľ je všetko pod kontrolou. Nevieme avšak, či sa otrasy môžu opakovať, preto na seba dávajte pozor,“ uviedol na sociálnej sieti primátor Prešova František Oľha.

„Všetci sme cítili otrasy, všetci sme prekvapení. Zemetrasenie sme tu ešte nemali. Zaktivizovala som krízový štáb, ale verím, že noc už bude pokojná,“ napísala na sociálnej sieti primátorka Svidníka Marcela Ivančová.

„Chcem vás požiadať o zvýšenú opatrnosť, ak náhodou zacítite plyn v dome, prosím bezodkladne kontaktujte poruchovú linku SPP a z bezpečnostných dôvodov ho radšej opustite,“ uviedol na sociálnej sieti starosta obce Podhradík v okrese Prešov Rudolf Vysoký. Aj obec Lúčka v okrese Svidník na sociálnej sieti upozorňuje ľudí na možné úniky plynu.

autor: diváčka Mariana z Humenného

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko