Na hlavný obsah

Výsledky volieb ovplyvnila najmä agresívna kampaň, napätie v spoločnosti sa nekončí, hodnotia politológovia

Napätie sa v spoločnosti podľa nich zatiaľ nekončí.

Výsledky volieb ovplyvnila najmä agresívna kampaň, napätie v spoločnosti sa nekončí, hodnotia politológovia
Národná rada SR. Foto: RTVS

Výsledky volieb ovplyvnila najmä agresívna predvolebná kampaň. Myslia si to politológovia. Napätie sa v spoločnosti podľa nich zatiaľ nekončí.

Výsledky predčasných parlamentných volieb sú podľa politológov aj o návrate niektorých politických hráčov. Ide najmä o SNS, KDH a víťaza – stranu Smer-SD.

„Zdá sa, že práve táto strana bola najviac schopná v kampani napojiť sa na emócie a cítenie svojich voličských skupín. Comebackom sa dá, paradoxne, nazvať aj strana OĽANO, ktorá bola v parlamente, ale dala si za cieľ preskočiť sedempercentný prah,“ zhodnotil odborník na politický marketing Michal Novota.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jozefína Ilavská:

„Zápas bude naďalej pokračovať. A kým sa nevytvorí vláda, tak neprestane to emocionálne a názorové napätie,“ hovorí sociologička Zuzana Kusá.

Podľa politológov voľbám predchádzala agresívna kampaň, ktorej chýbali kľúčové témy. Zatiaľ čo kandidáti chceli zaujať napríklad bitkami, odpútali pozornosť od tém ako zdravotníctvo či školstvo. Výrazné boli aj diskusie o liberálnych hodnotách.

„Práve Smer-SD bol jedným z reprezentantov, ktorý hovoril, že Slovensko by si malo zachovávať konzervatívne hodnoty. V niektorých regiónoch, hlavne mimo veľkých miest, toto mohlo byť tiež dôležitou témou, ktorá rozhodla v prospech toho, že ľudia nedali svoj hlas Progresívnemu Slovensku,“ myslí si politologička Aneta Világi.

Vysoká volebná účasť

„Najviac uspeli strany, ktoré sa aj v minulosti sústredili na sociálnu spravodlivosť, na prerozdeľovanie a na to, aby boli nízke rozdiely príjmov obyvateľstva a menej sa sústredili na to, ako má ekonomika rásť,“ zhodnotil člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster.

„Občania sa v roku 2020 rozhodli, že už tejto garnitúre šance nedajú. Ale napriek tomu v dôsledku rôznych udalostí napokon tejto časti politického spektra sa podaril revanš,“ uviedol politológ Grigorij Mesežnikov.

„Rozhodujúcim faktorom toho, ako to nakoniec dopadne, kto koalíciu vytvorí, bude to, kto bude ochotný, čo ponúknuť, kto bude ochotný, čo obetovať, aby vládna koalícia či už v jednej, alebo druhej podobe, vznikla,“ upozorňuje politológ Jozef Lenč.

Politológovia pozitívne hodnotia pomerne vysokú volebnú účasť. Tá prekročila 68 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko