Na hlavný obsah

Výsledky volieb Demokratom priniesli jeden úspech: Michala Šimečku v europarlamente nahradí Jozef Mihál

Venovať by sa chcel najmä oblasti zamestnanosti.

Výsledky volieb Demokratom priniesli jeden úspech: Michala Šimečku v europarlamente nahradí Jozef Mihál
Na snímke Jozef Mihál. Foto: TASR/Jakub Kotian

Strana Demokrati v predčasných parlamentných voľbách neprekročila päťpercentú hranicu, no jeden úspech však predsa len má. Podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Biháriová potvrdila, že líder strany Michal Šimečka sa vzdá mandátu poslanca Európskeho parlamentu a nastúpi ako poslanec do Národnej rady SR. Súbeh oboch funkcií zákon nepripúšťa.

V europarlamente ho nahradí exminister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál zo strany Demokrati, predtým Spolu. Je prvým náhradníkom na základe výsledkov volieb, ktoré sa konali v roku 2019.

Komunikovali ste o tom už nejako s Michalom Šimečkom?

Nie, tak komunikácia bola len nepriamo. My sme sa o tom nebavili, ale je to myslím zrejmé, že opustí europarlament. Je to úplne logické. Ako šéf úspešnej strany Progresívne Slovensko vlastne s takou zodpovednosťou sa bude musieť vrátiť z Bruselu na Slovensko.

Ja si myslím, že to rád aj urobí. Bude musieť zastávať záujmy svojich voličov v slovenskom parlamente ďalšie štyri roky. A keďže europarlament ešte do mája či júna budúceho roku fungovať bude, tak či sa mi to páči alebo nie, tak by som mal prevziať jeho post ako jeho náhradník.

Máte už aj predstavu, akým témam a akej oblasti by ste sa venovali?

Tak príliš veľa času tam už nezostáva, pretože europarlament na Veľkú noc v apríli či máji budúceho roka končí svoju prácu. Ale ja ako bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny vnímam, že sú tam rozpracované dve dôležité smernice v oblasti zamestnanosti a v oblasti zdravotne postihnutých občanov tzv. európsky preukaz ZŤP. Tieto agendy sú pre mňa veľmi zaujímavé.

Ak budem mať tú možnosť, tak by som veľmi rád, ako člen Výboru pre zamestnanosť a pre sociálne veci, prispel k tomu, aby tieto smernice Európskeho parlamentu boli čo najkvalitnejšie, aby sme ich na Slovensku s radosťou prijali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál